Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei, nu are nicio şansă să candideze pentru preşedinţia Rusiei. Motivul invocat de Comisia electorală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Alexei Navalnîi, unul din liderii opoziţiei ruse, nu are nicio şansă să candideze în cadrul alegerilor prezidenţiale din 2018, din cauza unei condamnări anterioare pentru delapidare, a declarat joi preşedintele Comisiei electorale din Rusia, informează site-ul agenţiei Reuters.

Navalnîi, un critic făţiş al preşedintelui Vladimir Putin, şi-a anunţat intenţia de a candida pentru preşedinţie la alegerile din martie 2018. De cealaltă parte, Putin, care a dominat peisajul politic al Rusiei în ultimii 17 ani, este aşteptat să candideze pentru cel de-al patrulea mandat, dar încă nu a confirmat că va face acest lucru.

„Mi-e teamă să nu fiu nepoliticoasă. Dar realizez – şi cred că înţelege şi el – că nu are nicio şansă să fie înscris pentru alegeri din cauza condamnării sale anterioare”, a declarat Ella Pamfilova, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, conform Mediafax.

De profesie jurist, Alexei Navalnîi, în vârstă de 40 de ani, a devenit cel mai proeminent lider al opoziţiei după ce a organizat cele mai mari proteste anti-Kremlin din ultimii ani.

În februarie, Navalnîi a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare. Navalnîi consideră că dosarul i-a fost înscenat din motive politice.

Leonid Volkov, un aliat al lui Navalnîi, este de părere că anunţul autorităţilor este un bluf.

„Cu cât spun asta mai des, cu atât mai mult cred că nu vor avea altă variantă decât să-i accepte candidatura”, a spus Volkov.

Alexei Navalnîi a fost condamnat, miercuri, la 30 de zile de închisoare, în urma mitingurilor împotriva preşedintelui Vladimir Putin. Un tribunal din Moscova l-a găsit vinovat pe Navalnîi de încălcarea în mod repetat a legislaţiei privind organizarea de demonstraţii.

Luni, poliţia rusă a reţinut peste 700 de persoane care participau la demonstraţii anticorupţie în oraşele Sankt Petersburg şi Moscova, iar ministerul rus de Interne anunţă că au existat mai mulţi instigatori în mulţime. Navalnîi a fost arestat la domiciliu înainte de mitingul neautorizat de la Moscova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...