Şedinţa în dosarul „Petrenco”, amânată din nou: „Dosarul este fabricat, iar procurorii aşteaptă comenzile de la GBC”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Instanţa de judecată a amânat şi de această dată şedinţa în dosarul membrilor aşa-numitului grup Petrenco, deoarece procurorii au venit nepregătiţi, şi de această dată. Fostul deputat de stânga Grigore Petrenco spune că, în acest fel, dosarul se tergiversează în continuare, deoarece „procurorii nu au probe concludente” şi „aşteaptă comenzi de la GBC”, care aparţine oligarhului Vlad Plahotniuc.

„Faptul că procurorii au venit nepregătiţi este absolut ridicol şi este lipsă de respect faţă de instanţă şi societatea moldovenească, care urmăreşte cu atenţie dosarul nostru. Au trecut 20 de luni de când am fost arestaţi şi acest dosar a fost tergiversat permanent de către partea acuzării. Iată că am ajuns la etapa dezbaterilor judiciare. Data trecută, procurorii au solicitat termen de 7 zile şi li s-a dat 10 zile pentru a pregăti în scris susţinerile. Astăzi au venit însă nepregătiţi. Elevii care vin nepregătiţi la lecţii primesc nota 2 sau 4, aici instanţa nu a dat nicio avertizare, ci a dat un termen nou, încă 7 zile, pentru a se pregăti. Nu sunt convins că peste 7 zile ei vor veni cu tema pregătită. Sincer cred că ei nu au ce spune, acest dosar este fabricat şi ei nu au nicio probă concludentă care ar putea demonstra că această infracţiune a avut loc”, a declarat Petrenco după şedinţă.

Acesta acuză procurorii că „aşteaptă comenzi de la GBC” şi că amânarea şedinţei de astăzi este o probă în plus pentru cei care monitorizează acest caz de a se convinge că dosarul este fabricat.

„Consider că procurorii aşteaptă să primească ultima comandă de la GBC. A fost exemplu elocvent pentru persoanele care au venit să monitorizeze acest proces, eu au văzut cum funcţionează justiţia şi organele de drept în Republica Moldova. De fiecare dată când comunicam partenerilor externi ceea ce se întâmplă în dosarul nostru, aceştia erau şocaţi de atitudinea procurorilor, de faptul că ni s-a impus interdicţie de a participa la proteste şi de a părăsi ţara”, a mai spus Petrenco, adăugând că cei care astăzi au venit la şedinţă s-au convins că „organele de drept acţionează doar atunci când primesc comenzi”.

„Astăzi s-au convins că justiţia şi organelşe de drept funcţionează doar atunci când primesc comandă, nu funcţionează conform legii. Azi ei trebuiau să prezinte dezbaterea în scris şi să solicite pedeapsă concretă pentru fiecare inculpat, să se expună partea apărării şi să fie dictat verdictul. Suntem recunoscători reprezentanţilor misiunilor diplomatice care au venit să monitorizeze această şedinşe. Au fost reprezentanţi ai Ambasadei SUA, Germaniei, Franţei, UE şi observatori OSCE. Au fost prezenţi foarte mulţi şi sunt convins că aceştia vor veni şi data viitoare, deoarece acest caz este fără precedent şi important. Acest dosar este unul politic. Ni s-au încălcat multe drepturi. În mod normal, într-o ţară democrată, acest dosarul nu se deschidea şi chiar dacă era deschis noi trebuia să fim achitaţi”, a conchis Grigore Petrenco.

Amintim că membrii grupului Petrenco au fost arestați la 6 septembrie 2015, după un protest în fața Procuraturii Generale. Anterior, aceștia protestaseră mai multe zile la rând în fața casei oligarhului Vladimir Plahotniuc.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...