Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (doc) Președintele Parlamentului și consilierul…

(doc) Președintele Parlamentului și consilierul lui Dodon, în fața Comisiei de la Veneția

Pe ordinea de zi a celei de-a 111-a sesiuni plenare a Comisiei de la Veneția se găsesc două subiecte referitor la R. Moldova. La 16 iunie, experții urmează să pronunțe opinia referitor la reforma electorală demarată de PDM-PSRM, dar și recomandările referitor la inițiativa lui Igor Dodon de a extinde atribuțiile șefului statului privind dizolvarea Parlamentului.

Ședința plenului Comisiei de la Veneția va începe la ora 9.00, iar subiectele care vizează R. Moldova figurează sub numărul 11 pe ordinea de zi.

Pentru discuțiile referitor la extinderea atribuțiilor președintelui de a dizolva Parlamentul a fost invitat în cadrul plenului, consilierul din domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale al șefului statului, Maxim Lebedinschi.

Inițiativa de modificare a Constituției a fost enunțată de Igor Dodon la 28 februarie curent. Acesta a declarat că odată cu alegerea directă a șefului statului, președintele deține „mandatul întregului popor”, respectiv, trebuie să i se asigure mecanisme eficiente de echilibrare a puterilor în stat, iar una dintre împuternicirile care ar trebui să-i revină este cea de dizolvare a Parlamentului.

Ulterior, la 28 martie, acesta  a semnat un decret cu privire la organizarea unui referendum consultativ pe 27 septembrie curent, care va costa 75 de mil. de lei, când cetățenii sunt îndemnați să se pronunțe pe patru subiecte, invlusiv referitor la învestirea președintelui cu atribuții sporite pentru dizolvarea parlamentului, în următoarele cazuri:

  • după consultarea fracțiunilor parlamentare;
  • dacă Parlamentul nu a implementat, în termen de 12 luni, voința poporului exprimată prin referendumul consultativ;
  • dacă referendumul republican privind demiterea Președintelui R. Moldova s-a soldat cu rezultat negativ sau a fost confirmată nevalabilitatea lui de către Curtea Constituțională;
  • dacă Parlamentul nu a adoptat Legea bugetului de stat în termen de 2 luni de la începutul exercițiului financiar;
  • la inițiat de președintele țării.

Andrian Candu, președinte al Parlamentului de la Chișinău, urmează a fi prezent pentru discuții la subiectul modificării sistemului electoral de alegere  a deputaților în Parlament. Pe masa Comisiei de la Veneția se găsesc, atât proiectul de lege privind introducerea votului nominal și cel privind introducerea votului mixt, cât și documentul care presupune comasarea celor două inițiative, după ce a fost votat în 5 mai de Legislativ printr-un larg compromis PDM-PSRM.

Atât PDM, cât și PSRM, au declarat că recomandările Comisiei de la Veneția sunt esențiale și, respectiv, modificările legislative vor fi operate în funcție de analiza experților.

Foto: coe.int