MAE-ul rus califică proiectul PD privind limitarea propagandei ruseşti la posturile TV din Moldova drept „blocadă informaţională”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin a numit proiectul de lege privind interzicerea propagandei ruseşti, înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova, drept o „blocadă informaţională pentru propriul popor”. 

„Aceasta trezeşte un sentiment de regret în legătură cu faptul că, în principiu, este vorba despre o blocadă informaţională în privinţa propriului popor”, a comentat Karasin pentru RIA Novosti, în legătură cu proiectul Partidului Democrat din Moldova.

Amintim că PD a înregistrat marţi în Parlament, un proiect de lege privind „securizarea spaţiului informaţional” care prevede că posturile de televiziune şi radio din Moldova care vor retransmite programele cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic produse în Federaţia Rusă riscă amenzi între 40 şi 70 de mii de lei, precum şi între 70 şi 100 de mii de lei în cazul încălcării repetate, sau chiar să-şi piardă licenţa de activitate.

În speţă, democraţii propun completarea Codului Audiovizualului cu sintagma „securitate informaţională” care este descris drept un „ansamblu de măsuri în vederea asigurării protecţiei persoanelor, societăţii şi statului de eventuale tentative de dezinformare şi/sau de informare manipulatoare din exterior şi neadmiterii provocărilor cu caracter mediatic îndreptate împotriva Republicii Moldova”, precum şi un şir de ajustări de ordin restrictiv.

Proiectul însă nu interzice expres „propaganda rusească”, ci permite doar „recepţionare a serviciilor de programe” din alte ţări decât Federaţia Rusă. Astfel, „în vederea asigurării securităţii informaţionale a statului, se permite radiodifuzorilor transmisia programelor de televiziune şi radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum şi în statele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră”.

Nerespectarea acestor prevederi va putea fi sancţionată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, inclusiv cu retragerea licenţei de emisie. Nu înainte însă a fi aplicare gradual alte prevederi incluse de democraţi sub formă de amendă şi anume: „Se sancţionează cuamendă de la 40000 de lei la 70000 de lei radiodifuzorii şi distribuitorii de servicii care au incălcat prevederile art. 9 alin. (2′) din prezentul cod. Pentru încălcare repetată a acestor prevederi amenda va constitui de la 70000 de lei la 100000 de lei. Retragerea licenţei de emisie pentru incălcarea prevederilor art. 9 alin. (2′) din prezentul cod se aplică doar după aplicarea graduală a sancţiunilor prevăzute de prezentul alineat”.

Nu în ultimul rând, după cum s-a exprimat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul briefingul săptămânal organizat la Partidul Democrat, pentru a evita tergiversarea cu anii a aplicării acestor măsuri, „în vederea neadmiterii prejudicierii securităţii statului, instanţa de judecată va examina litigiile care reies din încălcarea art. 9 alin. (2′) în termen de până la 30 de zile. Apelul sau recursul va fi depus în termen de 3 zile de la pronunţarea hotărârii şi se va examina în termen de 10 zile”.

Monitorizarea şi supravegherea respectării de către radiodifuzorii şi distribuitorii de servicii a prevederilor prezentului Cod privind asigurarea securităţii informaţionale va intra în atribuţiile Consiliului Coordonator al Audiovizualului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...