Din neglijenţa unui primar, un minor a stat mai bine de trei luni la psihiatrie!

Primarul satului Ciuteşti, raionul Nisporeni, a fost condamnat la 2 ani 6 luni închisoare, cu suspendare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii timp de 5 ani, după ce procurorii au demonstrat că din cauza neglijenţei în serviciu a acestuia, un minor a stat mai bine de trei luni la psihiatrie.

Procurorii au demonstrat că, în cursul anului 2014, îndeplinind atribuţiile de autoritate tutelară a unui minor, în vârstă de 16 ani, rămas fără ocrotire părintească, primarul a dispus plasarea acestuia în spitalul Clinic de Psihiatrie din capitală pentru un tratament psihiatric de trei săptămâni.

Fiind informat, în repetate rânduri, de către administraţia Spitalului de Psihiatrie, despre expirarea termenului de aflare a minorului la tratament, primarul nu a întreprins măsurile necesare pentru organizarea externării acestuia.

În consecinţă, copilul s-a aflat, în mod nefondat, la tratament psihiatric în instituţia respectivă încă 144 de zile. Prin aceste acţiuni, potrivit procurorilor, au fost cauzate urmări grave drepturilor şi intereselor minorului, de natură să-i afecteze starea psihoemoţională şi să-i provoace intense suferinţe psihice şi fizice.

De notat că, anterior, din cauza comportamentului agresiv al minorului, foştii tutori au refuzat să-şi îndeplinească obligaţiile, minorul fiind plasat într-un centru de plasament din Rezina, iar deoarece băiatul rămăsese unicul copil în cadrul institiţiei de plasament, primarul a dispus tratamentul psihiatric al acestuia.

După externare, o rudă a minorului a acceptat să preia funcţia de tutore, în prezent, ambii fiind plecaţi peste hotare, acolo unde ruda acestuia munceşte.

Primarul satului fusese acum un an achitat de magistraţii primei instanţe, dar Colegiul penal al Curţii de Apel Chişinău a admis apelul procurorului şi l-a condamnat pentru neglijenţă în serviciu.

Decizia Curţii de Apel este definitivă şi executorie însă poate fi supusă recursului la Curtea Supremă de Justiţie.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.