21:30:53 24.04.2024
Stiri

Un NOU PREMIER în România, deși Sorin Grindeanu nu a demisionat. Mutarea anunțată de PSD

Știri 15.06.2017 09:00 Vizualizări3326 Autor: Ziarul National
Un NOU PREMIER în România, deși Sorin Grindeanu nu a demisionat. Mutarea anunțată de PSD


Social-democrații se reunesc din nou, joi, în ședința Comitetului Executiv Național al PSD, pentru a discuta despre o nouă propunere de premier, în condițiile în care Sorin Grindeanu a rămas fără sprijin politic, a anunțat liderul partidului, Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, alegerile au fost câștigate de PSD și ALDE și în continuare majoritatea este aici. „Un prim-ministru este legitim cât timp are sprijinul politic al formațiunilor care l-au votat. În acest moment, PSD și ALDE, care l-au propus prim-ministru, au acordat sprijin politic și l-au votat în Parlament, au retras acest sprijin", a precizat Dragnea, într-o conferință de presă, la finalul CExN al PSD, relatează AGERPRES.

El a subliniat că nu se mai poate vorbi despre un guvern atât timp cât miniștrii acestuia și-au prezentat demisia.

„Nu prea mai putem vorbi de un guvern — toți miniștrii și-au prezentat demisia. (...) Și constituțional și politic vorbind, sper ca dl. Sorin Grindeanu să nu se agațe de această procedură, pentru că nu mai are guvern. Noi am mai adoptat o decizie astăzi, la sugestia unor colegi, o hotărâre prin care s-a decis că orice membru PSD care ar intra într-un guvern care nu mai are susținerea PSD își pierde calitatea de membru. Deci noi, practic, discutăm de un Cabinet care nu mai are membri și de un prim-ministru care sper că ia act de deciziile politice adoptate de forurile statutare care i-au și dat sprijinul politic. Mâine intenționăm să convocăm din nou un Comitet Executiv Național ca să discutăm împreună cu colegii de la ALDE despre o propunere de prim-ministru care să fie înaintată președintelui Iohannis", a arătat președintele PSD.

Întrebat cum va proceda dacă Grindeanu „se agață de această funcție” și dacă PSD va merge pe o moțiune de cenzură, Dragnea a spus: „Încă sper că nu se continuă situația asta, care n-are niciun fel de explicație politică”.

El a precizat că Grindeanu n-a fost exclus din PSD. „Nu, n-a fost exclus Sorin Grindeanu din partid. Eu nu sunt prezicător, să vorbesc despre viitorul unuia sau altuia, eu, împreună cu mai mulți colegi, i-am făcut mai multe propuneri d-lui Sorin Grindeanu. Prima a fost ca împreună să stabilim care sunt cele mai bune măsuri și calea de urmat, fără să plecăm de la început de la ideea că nu trebuie să mai fie prim-ministru. Din păcate, pur și simplu a plecat din sală, noi având de gând ca în partea a doua a CExN, după ce s-a discutat despre acea evaluare, să începem să reconstruim. Nu am mai avut cu cine”, a susținut liderul PSD.

La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a declarat că nu-și va da demisia din funcția de premier decât atunci când președintele Iohannis va numi un viitor prim-ministru de la PSD.

„Nu-mi dau demisia! Am obligația să mă comport responsabil față de România și de PSD. Acest Guvern e Guvernul României, nu al CEx-ului. Și cred că toți trebuie să ne simțim responsabili de acest lucru. Și eu mă simt. Îmi voi da demisia atunci când președintele Iohannis va numi un premier de la PSD. Cred că e normal față de acele sute de mii de oameni din PSD ca lucrul acesta să se întâmple și eu nu vreau ca alte scenarii să poată să intre în discuție. De aceea demisia mea se va întâmpla în momentul în care Iohannis, după consultările cu partidele, va spune că numește un premier de la PSD", a declarat Grindeanu.

Premierul a susținut că nu înțelege de ce Liviu Dragnea și alți membri PSD au pus presiune pe guvern, vorbind despre remanieri și analize înainte cu o lună de CExN. Acesta a subliniat că singurul răspuns pe care l-a găsit în acest sens este „dorința unui singur om de a avea toată puterea”, făcând referire la Liviu Dragnea.

„Acum o lună, Dragnea spunea așa: „Mă mulțumesc toate ministerele”. Ce s-a schimbat între timp, ce s-a întâmplat, chiar n-am reușit să aflu. Nu mi-am dorit deloc să ajungem la acest moment foarte greu pentru PSD și pentru România. Înainte de acestă ședință, am încercat să înțeleg de ce există această furie de a schimba propriul guvern după doar șase luni, care de bine, de rău, are rezultate. Am vrut să înțeleg de ce timp de mai bine de o lună de zile Liviu Dragnea și alții au vorbit despre remanieri, analize, demisii. Mi-a fost foarte greu să înțeleg de unde aceste lucruri. De ce trebuie să pui presiune pe proprii tăi miniștri pe care tu i-ai pus acolo? Nu am găsit un răspuns, decât unul singur, poate, și anume dorința unui singur om de a avea toată puterea. Nu văd alt răspuns. Singur!", a declarat Sorin Grindeanu.

Premierul României a vorbit și despre reproșul adus în raportul de evaluare Guvernului Grindeanu privind relațiile economice cu Rusia. De asemenea, el a subliniat că i-a cerut lui Liviu Dragnea să își asume împreună eșecul Executivului și să demisioneze amândoi din funcții: „Dezvoltarea relațiilor economice cu Federația Rusă. Suntem încă țară a UE și trebuie să respectăm sancțiunile impuse de UE. Poate că domnul Vâlcov și ceilalți știu altceva și de-asta trebuie să plec. Deși avem o economie care merge foarte bine și niște miniștri care au muncit, i-am propus după toate aceste lucruri în CEx domnului Liviu Dragnea să ne asumăm împreună acest presupus eșec, și anume să ne dăm amândoi demisia. N-am văzut că s-a întâmplat asta".

„În toată acestă perioadă am auzit pe surse de această evaluare. În toată această perioadă am participat la tot felul de întâlniri cu președintele partidului și colegii. Eu, ca premier al României, am văzut pentru prima dată această evaluare în această seară. Nu cred că este o modalitate corectă. Cred că această evaluare trebuia să fie făcută prin dialog cu mine și cu fiecare ministru în parte, pentru a fi una reală. Și pentru miniștri a fost o premieră astăzi această evaluare, făcută de Darius Vâlcov, care nu mai e membru PSD. Eu mă așteptam, și chiar am crezut acest lucru, că există acea comisie celebră în interiorul partidului care analizează activitatea Guvernului. Nu am aflat nici azi și nu știu pe altcineva în afară de Darius Vâlcov să facă parte din acea comisie", a continuat Grindeanu.

Acesta s-a declarat uluit de raportul de evaluare întocmit de Darius Vâlcov, susținând că prin prezentarea documentului CExN le-a făcut un cadou președintelui Klaus Iohannis, PNL-ului și USR-ului.

„Revin acum la acel ceaslov prezentat de Darius Vâlcov, rar mi-a fost dat să văd așa ceva. La nerealizări sunt incluse două măsuri la care însuși Dragnea a declarat public că se renunță: TVA 0 la locuințe și TVA 0 la publicitate. În concluzie, a trebuit a fi realizate niște cifre și lucruri, astfel încât să se dea motivul prin care să se arate că acest guvern nu și-a făcut treaba și trebuie să plece acasă. E păcat, sincer, pentru membrii partidului din care fac parte și pentru români. Eu cred că merităm mai mult respect. Mai cred că, astăzi, PNL, USR, președintele Klaus Iohannis sunt foarte invidioși pe serviciile pe care PSD le-a făcut lor, și anume prin modul în care CExN, nu vreau să se confunde PSD, cu sutele de mii de membri, cu CExN, astăzi a prezentat acest raport de evaluare. S-a inventat o opoziție la guvern în interiorul PSD", a susținut premierul.

În final, acesta a subliniat că va rămâne membru în PSD și a reiterat faptul că va demisiona din funcția de prim-ministru atunci când Klaus Iohannis va numi un viitor premier din partea PSD: "Voi rămâne în PSD, sunt membru de partid de 21 de ani. PSD și forța acestui partid nu este dată de CExN și de către 60 de oameni. Forța este dată de sutele de mii de membri. Am intrat cu convingere în 1996 în PSD și rămân având aceeași convingere. Închid prin a sublinia că voi rămâne premier până când președintele Klaus Iohannis va desemna un alt candidat cu nume și prenume din partea partidului care a câștigat alegerile, iar acela este PSD. Nu vreau să riscăm".


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md