20 de proprietari de păpuşi au intonat cântece religioase alături de călugărul budist Shingyo Goto, înconjuraţi de un miros persistent de tămâie, în acea cameră plină cu jucării care urmau să fie aruncate.

"Noi credem că un suflet trăieşte în fiecare păpuşă. De aceea oficiez această ceremonie, pentru a face spiritul să plece şi pentru a exprima sentimentul nostru de recunoştinţă, înainte de a le spune adio", a spus călugărul, care locuieşte în templul Yakushiji din oraşul străvechi Nara din regiunea Kyoto.

În pofida modernităţii oraşelor şi tehnologiilor lor, animismul asumat de numeroşi japonezi a făcut ca astfel de ceremonii consacrate unor obiecte să devină destul de obişnuite. Casa funerară a aplicat un tarif de 500 de yeni (4 euro) pentru fiecare dintre păpuşile respective, care sunt apoi colectate şi incinerate de o companie specializată.

"Toate lucrurile au în ele un suflet, indiferent de ceea ce sunt, un ac, o pereche de foarfeci, un ou... şi graţie acestor obiecte noi trăim", a explicat călugărul Goto după o astfel de ceremonie, organizată în Yokohama, la sud de capitala niponă. "Trebuie să avem un sentiment de gratitudine faţă de toate lucrurile", a adăugat el.