Leancă, prins cu minciuna: Banca Mondială nu știa de garanția Guvernului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Banca Mondială nu a fost consultată de către Guvernul Iurie Leancă în problema acordării garanțiilor după jaful din sistemul bancar, așa cum a declarat acum câteva zile fostul prim-ministru.

Instituția financiară a ținut să precizeze printr-un comunicat de presă că, nu doar că nu a fost consultată de către Guvernul condus de Leancă, ci nici măcar nu știa de intenția Executivului, de a acorda garanțiile de peste 9 miliarde de lei.

„Cu privire la o declarație recent circulată în rețelele de socializare. Garanția Guvernului pentru Banca Națională a Moldovei în noiembrie 2014 pentru pierderile suportate din cauza fraudei bancare nu a fost o urmare a consultărilor/recomandărilor Băncii Mondiale. Mai mult ca atât, Banca Mondială nu știa despre intențiile Guvernului în ceea ce privește garanția, pțnă la momentul intrării acesteia în vigoare”, se arată în comunicatul Băncii Mondiale.

Declarația vine după ce, la 10 iunie, Leancă afirmase pe Facebook că nu există motive pentru a răspunde penal pentru decizia de a acorda garanțiile, întrucât aceasta a fost consultată cu FMI și Banca Mondială.

„Toți au înțeles că acea garanție a fost acordată pentru ca oamenii să nu rămână fără depunerile de o viață. Am semnat garanția doar după consultarea/recomandarea instituțiilor financiare internaționale: Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional”, menționa Leancă pe Facebook, într-un atac la adresa liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. trg


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...