Liderul opoziției franceze propune renunțarea la votul uninominal și trecerea la cel proporțional

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Șefa extremei drepte franceze, Marine Le Pen, a cerut miercuri modificarea sistemului electoral pentru alegerile legislative, în sensul instituirii votului proporțional integral, întrucât actualul sistem de vot uninominal majoritar riscă să înlăture pluralismul din viața politică, transmite agenția EFE.

Vorbind într-un interviu acordat postului Europe 1 despre rezultatele primului tur al alegerilor pentru Adunarea Națională, președinta Frontului Național a spus că în urma turului doi care se va desfășura duminică există posibilitatea ca, în virtutea actualului sistem electoral, peste 80% dintre parlamentari să fie cei ai partidului președintelui Emmanuel Macron, La Republique en Marche.

Sistemul electoral în prezent în vigoare în Franța împarte țara în 577 de circumscripții. Pe baza votului uninominal majoritar, în fiecare dintre aceste circumscripții este ales un singur deputat, care la primul tur de scrutin trebuie să obțină 50% din voturi sau să fie pe primul loc în turul doi, la care poate participa și un al treilea candidat dacă acesta din urmă a obținut în primul tur minim 12,5%.

Prin urmare, deși în primul tur partidul președintelui Macron a fost votat de numai 32,32% dintre cei prezenți la urne, el ar putea câștiga în urma turului doi între 72% și 79% din mandatele de deputat în Adunarea Națională, în timp ce Frontul Național, care s-a clasat în primul tur pe locul trei (în urma formațiunii conservatoare Republicanii), cu 13,2% din voturi, ar urma să primească doar între 1 și 5 mandate, nici măcar 1% din totalul mandatelor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...