„Când vorbim de inegalităţi în politică vorbim de o distribuite inegală a puterii în stat, ceea ce presupune excluziune şi acces inegal la bunuri publice. Justiţia este un serviciu public care ajunge inegal la diferite categorii. Lipsa de încredere în autorităţi, majoritatea sondajelor au arătat o curbă descrescătoare a încrederii în autorităţi:  Guvern, Parlament”, a menţionat directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu.

Lipsa unor reguli clare de joc în politică afectează şi libertatea mass-media, mai spun autorii raportului.

„Am observat în ultima vreme o deteriorare a standardelor de presă şi mediul neprietenos pentru presă deja se extinde spre societatea civilă, aţi observat că există mai multe atacuri asupra societăţii civile pe mai multe fronturi şi acest lucru evident că creează o anumită îngrijorare pentru calitatea sistemului democratic din RM”, a mai spus Igor Munteanu.

Potrivit lui Igor Munteanu, unul dintre factorii care are efecte negative asupra democraţiei este şi lipsa de transparenţă în finanţarea partidelor.

„Sistemul politic este plin de inegalităţi, acestea pornesc de la modul de finanţare a partidelor politice, o bună parte din partide se finanţează netransparent. Din păcate, observăm că anumite campanii de presă iniţiate de unele partide sunt de 5 ori mai mari decât rapoartele prezentate la CEC, respectiv legea nu-şi atinge obiectivul”, a explicat directorul IDIS Viitorul.

Experţii anticorupţie avertizează că lucrurile ar putea degrada odată cu adoptarea modificărilor electorale.

„Prin acea iniţiativă de a schimba sistemul electoral noi creăm oportunităţi pentru încă şi mai multe inechităţi. Vorbim pe cât de echitabil va fi că unii deputaţii vor fi aleşi de 2 mii de persoane, alţii de 20-30 mii persoane. Diaspora care va fi limitată în şansele de a vota”, a precizat directorul Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc.

Amintim că pe 5 mai, deputaţii PD, PSRM şi cei din grupul Leancă au aprobat în prima lectură introducerea sistemului electoral mixt. Iniţiativa a fost votată în grabă şi cu încălcarea procedurilor regulamentare. Ulterior, proiectul a fost trimis spre expertizare Comisiei de la Veneţia. Săptămâna trecută, Agenţia Reuters a publicat concluziile comisiei, care consideră drept inoportună modificarea sistemului de vot. Astfel, deşi iniţial preşedintele Parlamentului spunea că documentul va fi adoptat în lectură finală abia după prezentarea raportului Comisiei de la Veneţia, după publicarea concluziilor în presa străină, Andrian Candu a declarat că schimbarea sistemului electoral este decizia suverană a ţării.