17 muncitori și-au pierdut viața pe șantierele stadioanelor care se ridică în Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cel puțin 17 muncitori, mulți dintre ei nord-coreeni, care au lucrat la construcția stadionelor din Rusia pentru Cupa Confederațiilor și Campionatul Mondial au murit. Mulți alții s-au confruntat cu abuzuri și au fost exploatați în timpul ridicării stadioanelor, arată un raport al celor de la Human Rights Watch.

Muncitorii nord-coreeni au fost trimiși de regimul lui Kim Jong-un, și au lucrat în medie 17 ore pe zi. Nici remunurația nu a fost măcar decentă, ei fiind plătiți cu 50 de euro cenți pe oră. Puținele ore pe care le aveau disponibile pentru odihnă și le petreceau în containere, asemănătoare celor din porturi. Cauzele deceselor până acum au fost electrocutare, căderea de la înălțime sau stopul cardiac.

De asemenea, raportul indică faptul că FIFA, forum internațional care spune că se luptă cu corupția din fotbal, a fost lipsit de transparență și nu a reușit să demonstreze că sistemul său de monitorizare a identificat în mod eficient, a prevenit sau a corectat condițiile de muncă de la stadioane.

Raportul de 34 de pagini pare să fie cea mai cuprinzătoare analiză până în prezent a situației forței de muncă înainte de Cupa Mondială și care contestă defășurarea lucrărilor la 12 stadioane ridicate pe teritoriul Rusiei.

Cel puțin 70 de muncitori au murit în timpul pregătirii Jocurilor Olimpice de la Soci (Rusia) din 2014, 13 înainte de Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016, șase înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 și zero în timpul construcției Parcului Olimpic de la Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra, potrivit oficialilor sindicali și a publicațiilor internaționale.

Ambet Yuson, secretarul general al sindicatului muncitorilor din Europa, a declarat marți că este preocupat de numărul mare al celor care și-au pierdut viața pe șantierele din Rusia. ”Ar trebui să fie un apel de trezire“, a declarat Yuson, într-un interviu telefonic de la Geneva. ”Ei trebuiau să învețe din experiența de la Soci. Ei ar trebui să învețe din asta. Dacă te uiți la ce s-a întâmplat acolo, cele mai multe accidente și decese s-au întâmplat spre sfârșitul construcției. Ei ar fi trebuit să știe mai bine de data asta“.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...