Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu: „Partidul Democrat vrea…

Maia Sandu: „Partidul Democrat vrea să ajungă groparul democrației din R. Moldova”

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a organizat o conferință de presă cu tema „Regimul Plahotniuc-Dodon împinge R. Moldova în zona dictaturii”.

„Democrația fragilă, pentru care au muncit părinții noștri, este supusă atacurilor zilnice din partea guvernării. Partidul Democrat își dorește să ajungă groparul democrației din R. Moldova. Acest proces de distrugere a democrației se face într-un mod consecvent: au capturat instituțiile statului, au dezmembrat partidele parlamentare prin șantaj și corupere. Au croit o majoritate parlamentară în jurul unui partid care a obținut doar 19% la alegerile parlamentare, iar astăzi, controlează peste 50 de deputați. Au sufocat și continuă să sufoce presa liberă și societatea civilă. Intimidează funcționarii publici, hărțuiesc primarii și oamenii de afaceri, dar cu toate acestea se tem de alegerile care i-ar putea arunca la coșul de gunoi. Vor să câștige alegerile viitoare prin minciună, manipulare și fraudare. Ca să-și atingă scopul, au făcut front comun cu socialiștii. Votul în prima lectură a sistemului electoral mixt este o dovadă a târgului dintre Plahotniuc și Dodon. Mai mult, comentariile ambelor partide cu privire la raportul Comisiei de la Veneția, pe marginea acestui proiect de lege, arată că argumentele lor sunt pregătite în același laborator. În condițiile în care raportul oficial va confirma că modificarea sistemului pare a fi nepotrivită, nu poți trece peste această constatare, pentru că astfel ar însemna că încalci principiile de bază ale democrației”, este de părere Maia Sandu, lidera PAS.

De asemenea, reprezentanții PAS susțin că au fost înregistrate tot mai multe acțiuni de intimidare a societății civile. „Guvernarea încearcă să intimideze pe cei care îi critică și li se opun”, susțin aceștia.