13:51:48 25.04.2024
Stiri

Replica DURĂ a lui Gorbaciov pentru Putin, care l-a făcut responsabil de „extinderea” NATO spre Est

Știri 14.06.2017 15:18 Vizualizări5106 Autor: Ziarul National
Replica DURĂ a lui Gorbaciov pentru Putin, care l-a făcut responsabil de „extinderea” NATO spre Est Panorama


Într-un interviu cu regizorul american Oliver Stone, președintele rus Vladimir Putin a spus că Mihail Gorbaciov a făcut o greșeală atunci când s-a „înțeles” cu partenerii occidentali să oprească extinderea NATO spre Est, fără să semneze în acest sens vreun acord sau tratat.

Putin a spus: „Atunci când se punea problema reunificării Germaniei și retragerea ulterioară a trupelor sovietice din Europa de Est, oficiali din Statele Unite și Secretarul General al NATO și toată lumea au spus că Uniunea Sovietică poate fi liniștită, limita estică a NATO nu va fi împinsă mai departe de granița estică a RDG… Acest lucru nu a fost înregistrat pe suport de hârtie. Este o eroare a lui Gorbaciov. În politică, trebuie să pui pe hârtie totul”.

La puțin timp după mediatizarea fragmentului din interviul lui Putin, Gorbaciov a replicat: „În ceea ce privește “greșeala lui Gorbaciov”, în acele condiții, până și discutarea unei astfel de chestiuni nu ar fi fost posibilă din punct de vedere juridic. Până în iulie 1991 au existat două blocuri politico-militare – NATO și țările Pactului de la Varșovia, iar membrii Pactului de la Varșovia nu au ridicat această problemă“, a declarat Gorbaciov, citat de paginaderusia.ro.

Potrivit fostului lider sovietic, el este uimit și nu îi este clar ce putea cauza o astfel de declarație din partea lui Putin. Gorbaciov i-a cerut să-și amintească de realizările din acei ani în domeniul securității internaționale.

„Au avut loc întâlnirile istorice ale șefilor SUA și URSS la Geneva, Reykjavik și Malta. Acestea au dus în cele din urmă la crearea unor condiții prealabile semnării Tratatului privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune (INF Treaty), Acordul START-1, Tratatul privind forțele armate convenționale în Europa, la reunificarea Germaniei și în cele din urmă la sfârșitul războiului rece” – a reamintit Gorbaciov.

În ceea ce privește NATO, Alianța a început în mod activ „extinderea”, inclusiv spre Est, mult mai târziu – din anul 2000 – anul în care Putin a preluat puterea în Rusia.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md