Maia Sandu atenţionează că parcursul european al ţării este în pericol: PD îşi doreşte să ajungă groparul democraţiei din Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Maia Sandu acuză reprezentanţii Partidului Democrat (PD) şi cei ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) de mimarea democraţiei, în condiţiile în care, spune ea, aceştia orchestrează trecerea la sistemul electoral de vot mixt, prin încălcarea normelor democratice şi europene. Mai mult, Sandu spune că dacă raportul oficial al Comisiei de la Veneţia va arăta că, în actualele condiţii, modificarea sistemului de vot nu este posibilă, iar guvernarea nu va ţine cont de asta, se va înţelege că PD, partidul care guvernează ţara, a întrerupt mersul european al Republicii Moldova.

Potrivit liderei PAS, în aceste zile se dă lupta pentru ceea ce a mai rămas din procesul democratic din Republica Moldova – organizarea unor alegeri libere şi corecte, de care „PD se teme cel mai mult”.

„În aceste zile se dă lupta pentru ceea ce a mai rămas din procesul democratic din Republica Moldova. Fragila democraţie pe care am reuşit să o construim noi, î,preună cu părinţii noştri, de după declararea independenţei este supusă atacurilor zilnice din partea guvernării. Partidul Democrat, mai corect ar trebui să-i spunem Partidul anti-Democrat, îşi doreşte să ajungă groparul democraţiei din Republica Moldova. Acest proces de distrugere a democraţiei se face consecvent de ceva timp. Au capturat instituţiile statului, au dezmembrat partidele parlamentare prin şantaj şi corupere, au croit o majoritate parlamentară în jurul unui partid, care a obţinut doar 19 mandate în alegerile parlamentare, astăzi controlând peste 50 de deputaţi, au sufocat şi continuă să sufoce presa liberă. Persecută societatea civilă. Intimidează funcţionarii la toate nivelurile şi alţi angajaţi ai instituţiilor publice, hărţuiesc primarii şi oamenii de afacere. Doar că, toate aceste lucruri nu sunt suficiente pentru a le asigura putere veşnică. Există un obstacol în calea lor – alegerile prin care oamenii îi pot arunca la coşul de gunoi. Lor le este frică de alegeri libere şi corecte. Sunt atât de fricoşi încât anul trecut nici nu au participat la alegerile prezidenţiale. Alegerile viitoare vor să le câştige prin minciună, manipulare şi fraudare”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acesteia, pentru a-şi atinge scopul, democraţii au făcut front comun pe faţă cu socialiştii, iar „votul în prima lectură a proiectului de lege privind sistemul electoral mixt este o dovadă concludentă a târgului dintre Plahotniuc şi Dodon”. „Mai mult, comentariile ambelor partide cu privire la raportul Comisiei de la Veneţia pe marginea acestui proiect de lege dovedeşte că argumentele lor sunt pregătite în acelaşi laborator. Nu mai este nicio îndoială că această următoare lovitură pregătită procesului democratic a fost pusă la care de PD şi PSRM”, mai spune lidera PAS.

Aceasta critică dur PD, care se declară un partid pro-european, care spune acum că „deciziile instituţiilor europene nu sunt obligatorii pentru noi”. „Banii europeni sunt obligatorii, recomandările însă nu. PD crede că se pricepe mai bine la construcţia democraţiei decât instituţiile europene. Dacă se pricepe mai bine, să constuiască asta pe bani proprii, nu pe bani europeni”, spune Sandu.

Lidera PAS transmite că acţiunile PD denotă adevăratul caracter anti-european al actualului guvernări, iar prin „ignorarea constatărilor Comisiei de la Veneţia se va recunoaşte oficial abandonarea căii europene pentru Republica Moldova”.

Totodată, aceasta a avut critici şi la adresa preşedintelui Igor Dodon, care „se împiedică în propriile declaraţii”. „El trimite declaraţii împăciuitoare pe ascuns, la Bruxelles, pentru că dacă Rusia nu dă bani, sunt bani şi cei europeni”.

Astfel, lidera PAS transmite că „condiţiile în care raportul oficial al Comisiei de la Veneţia va constata că modificarea sistemului pare nepotrivită nu poţi trece peste asta, deoarece încalci principiile democratice”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...