Poliţia suedeză anchetează acest incident ca pe o infracţiune motivată pe ură.

Bărbatul în cauză a admis că, sâmbătă şi duminică, şi-a condus maşina către un grup de 20-30 refugiaţi irakieni care protestau în faţa Agenţiei pentru migraţie din Malmö împotriva unor reguli mai stricte privind azilul adoptate de Suedia.

Nicio persoană nu a fost rănită, dar în cel mai recent incident, înregistrat duminică în jurul orei locale 22:30 (21:30 GMT), automobilul suspectului s-a oprit într-un copac, după ce trecuse peste pancarte şi bannere ale demonstranţilor. Pentru a scăpa de furia acestora, bărbatul s-a baricadat în maşină, unde a rămas până la venirea poliţiei, care l-a arestat.

Suspectul, despre care tabloidul Aftonbladet a scris că are un trecut neonazist, printre care participarea la demonstraţii organizate de 'Mişcarea de Rezistenţă Nordică', este cercetat în stare de libertate.

''El a spus că face asta pentru a transmite un mesaj - acela că el crede că acei oameni (refugiaţii irakieni care protestează) nu trebuie să se afle în Suedia'', a declarat Sandra Persson, reprezentantă a poliţiei suedeze.

Bărbatul este suspectat de violenţe contra unui grup etnic, ultraj şi port ilegal de arme de foc şi de arme albe. În maşina sa au fost găsite două cuţite, precum şi un simbol nazist cu o svastică, potrivit postului public de televiziune suedez SVT.