Experți în război informațional de la București și Kiev comentează proiectul PD anti-propaganda rusă

PD
Foto: europalibera.org

Experții în securitate informațională salută inițiativa Chișinăului de a combate propaganda rusă, dar atrag atenția că doar blocarea emisiunilor informative și analitice produse în Federația Rusă este prea puțin.

Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning este de părere că inițiativa PD este una balansată, care face un echilibru între componenta de liberă exprimare și componenta informațională, scrie deschide.md.

„Este vorba despre instrumente naționale de combatere a războiului informațional și este un instrument de natură juridică, normativă. Este un prim pas important, ca instrument de apărare în războiul informațional, dar care nu face decât să suplimenteze celelalte categorii de instrumente. Este un instrument real, dar destul de balansat, care face un echilibru între componenta de liberă exprimare și componenta informațională”, a declarat Iulian Chifu

Artiom Filipenko, expert ucrainean din Odessa, autorul studiului „Primul război hibrid: conflictul transnistrean în contextul conflictului ruso-ucrainean” a explicat, pentru Deschide.MD, că stoparea propagandei ruse în R. Moldova este vitală mai ales pentru alegerile parlamentare din 2018.

„Rusia folosește cu mult succes deschiderea și principiile societăților occidentale. În mod formal, Rusia se ascunde după scutul libertății de exprimare, iar informația denaturată o prezintă ca fiind alt punct de vedere”, spune Filipenko.

Pe de altă parte, fostul consilier al președintelui Traian Băsescu, Cristian Hrițuc, consideră că inițiativa PD este în strânsă legătură cu intenția SUA de a aloca 250.000.000 de dolari pentru combaterea propagandei ruse în Ucraina, Georgia și R. Moldova.

Partidul Democrat și-a anunțat intenția de a înregistra un proiect de lege privind combaterea propagandei ruse pe data de 23 mai, imediat după revenirea lui Vlad Plahotniuc din Statele Unite.

În context, ținem să precizăm că Congresul SUA va examina un proiect de lege ce prevedere finanțarea cu 250 de milioane de dolari a unui program de combatere a influenței/propagandei ruse în Ucraina, Republica Moldova și Georgia pe o perioadă de trei ani (2018-2020).

Amintim că anterior, în cunoscutul proiect nr. 218 privind modificarea Codului Audiovizualului, era inclusă interzicerea emisiunilor informative și analitice din țările care nu au semnat Convenția Europeană Transfrontalieră – adică Federația Rusă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente