Ultima este o subsidiară a Moldovagaz, aflată în proces de insolvabilitate. Cel puţin aceasta rezultă din materialele unui proces de judecată ce durează deja de circa şapte ani.

Astfel potrivit ultimei decizii luate de Curtea Supremă de Justiţie, a respins un recurs al Moldovagaz de anulare a unei decizii luate a Curtea de Apel şi instanţa de fond.

Atac raider sau litigiu comercial?

În motivarea cererii Moldovagaz a indicat că încă pe 23 februarie 2012, au fost validate creanţele companiei americane Fera Management LLC faţă de Completgaz în proces de insolvabilitate. În urma cererii companiei americane, prin încheierea Curţii de Apel Economice din 1 martie 2012, a fost dispusă încasarea din contul Moldovagaz în beneficiul Fera Management LLC suma de 5.247.000 dolari SUA. 

În baza acestei încheieri a fost emis titlul executoriu 2e-11/2012, iar prin încheierea executorului judecătoresc Maxim Romaliischi din 1 martie 2012, a fost iniţiată procedura de executare a acestui document executoriu.

Decizia a provocat atunci un scandal mediatic, iar Moldovagaz a acuzat compania americană de atac raider, şi a cerut intervenţia autorităţilor susţinând că este pusă în pericol securitatea energetică a ţării.

În consecinţă Curtea de Apel Economică a suspendat procedura de executare a încheierii sale prin care dispunea încasarea a 5,247 milioane de dolari de pe conturile companiei Moldovagaz în beneficiul firmei americane Fera Management LLC.

Atacul însă a fost reluat în scurt timp, iar Moldovagaz deja nu a mai apelat la mass media sau la autorităţi pentru a se apăra.

Cum 101 milioane lei au fost încasaţi de la Moldovagaz

Astfel prin decizia Curţii Supreme de Justiţie din 20 februarie 2013, acţiunile de executare silită a titlului executoriu nr.2e-11/2012 au fost reluate.

"Pe 10 iunie 2015, procedura de executare a fost strămutată către executorul judecătoresc Nicolai Cîlcic, cu sediul în or. Comrat, iar pe 11 iunie 2015, în adresa Moldovagaz a parvenit notificarea acestuia cu privire la preluarea procedurii de executare a titlului executoriu nr.2e-11/2012 din 1 martie 2012, precum şi despre faptul aplicării măsurii de asigurare a executării documentului executoriu, fiind aplicate sechestru pe conturile bancare ale Moldovagaz în sumă de 5.247.000 dolari în Banca de Economii, Moldindconbank, Moldova Agroindbank şi Victoriabank", se arată în verdictul CSJ.

Pe 21 august 2015, executorul judecătoresc Nicolai Câlcic a prezentat la Moldova Agroindbank ordinul incaso emis de Moldindconbank cu privire la încasarea forţată din contul Moldovagaz în beneficiul companiei Fera Management LLC a sumei de 99.713.463,30 lei, care nu a fost executat, deoarece a fost întocmit cu abateri.

"Pe 7 septembrie 2015, executorul judecătoresc a înaintat un alt titlu executoriu către Moldova Agroindbank şi un nou ordin incaso în sumă de 101.552.536,80, care a fost executat în aceeaşi zi", se menţionează în decizia instanţei supreme.

Administraţia Moldovagaz a refuzat să comenteze deciziile instanţelor şi faptul că banii au fost încasaţi.

De notat că în anul 2015 Moldovagaz a înregistrat pierderi record de peste 3,1 miliarde de lei şi a cerut o majorare semnifictaivă a tarifelor.

Conexiuni cu Platon şi Laundromat

Firma Fera Management LLC este şi acţionar al Moldindconbank cu o cotă de 4,39% şi face parte din grupul de acţionari acuzaţi că au acţionat concertat şi drepturile cărora au fost suspendate încă în octombrie 2016 de Banca Naţională a Moldovei. 

Chiar dacă în documente scrie că beneficiarul Fera Management LLC este Veaceslav Majeru, fost manager la compania Marr Sugar, acţiunile de fapt ar fi aparţinut lui Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani închisoare.