„Fără îndoială, propaganda de la Kremlin este foarte toxică pentru Republica Moldova. Pe lângă propaganda rusească, societatea noastră este supusă unei campanii continue de manipulare şi dezinformare aici, în propria noastră casă, de guvernarea care ar trebui să muncească pentru noi, să poarte responsabilitate pentru ceea ce face şi să ne informeze corect. Până când cel mai mare propagandist în Moldova va rămâne Plahotniuc prin televiziunile controlate de el, va fi greu să credem că acţiunile lui au un scop bun şi nu sunt luate în beneficiu personal. Dacă vrea să ne convingă de sinceritatea intenţiei sale, să pună capăt propriilor minciuni şi propagandei lansate de el. Iar pentru asta, nu e nevoie nici măcar de vreo lege”, a comentat Maia Sandu.

Amintim că ieri oligarhul Vladimir Plahotniuc, şef al Partidului Democrat, a prezentat o iniţiativă privind securizarea spaţiului informaţional, proiect care stârneşte controverse din faşă şi asta pentru că vine anume din partea lui Plahotniuc, cel care retransmite în Republica Moldova principalul post de propagandă al Kremlinului.

Proiectul de lege, care a şi fost deja înregistrat în Parlament, „permite posturilor de televiziune să emită programe informaţional-analitice, ştiri şi emisiuni cu caracter militar DOAR cu referire la statele membre UE, SUA, Canada alte state membre ale Convenţiei europene privind televiziunea transfrontalieră”. Iniţiativa prevede şi sancţiuni pentru radiodifuzorii care încalcă prevederile articolului privind transmisia şi retransmisia emisiunilor respective din străinătate.

Experţii din domeniu vorbesc însă despre o tentativă de reconfigurare a pieţei mediatice şi a audiovizualului din Republica Moldova şi nicidecum despre un intenţie nobilă odată ce o asemenea iniţiativă vine tocmai din partea cuiva care retransmite propaganda rusească.