Metalele industriale, cu excepţia cuprului, s-au tranzacţionat toate în scădere ca reacţie la rezerva amplă şi – în unele cazuri – în creştere, arată un studiu publicat de Saxo Bank.

O redresare a importurilor de cupru în China în luna mai, inventarele LME în scădere şi probleme cu rezervele în Chile (condiţiile meteo) au dus toate la plasarea metalului înapoi în vârful intervalului său de tranzacţionare actual.

Fermierii americani au avut un început problematic al acestui sezon agricol. Vremea a trecut de la prea multă ploaie în perioada de însămânţări la ariditate şi căldură extremă, deranjând recolta pe măsură ce procesul de creştere este în curs. Unele dintre acţiunile de cumpărare recente au fost puse pe seama acoperirii short din partea fondurilor ce deţineau o poziţie record net short înaintea celor mai recente evenimente meteo. O prognoză meteo îmbunătăţită pentru săptămâna viitoare ar putea opri redresarea, dar evidenţiază riscul de volatilitate a preţului în timpul fazei importante de creştere.

În urma unei reveniri de o lună de aproape 7%, aurul a depăşit tendinţa descendentă din 2011 doar pentru a se confrunta cu o rezistenţă la maximul lunii aprilie de 1,296$/uncie. Înaintea dozei triple de posibile riscuri de joi, aurul şi argintul au primit amândouă un impuls. Însă, deoarece şedinţa BCE, audierea fostului director FBI Comey şi alegerile din Marea Britanie n-au făcut prea multe valuri, atenţia s-a îndreptat către urmărirea profitului – nu în ultimul rând luând în considerare creşterea aproape sigure a dobânzii în SUA pe 14 iunie, afirmă reprezentanţii Saxo Bank.

Cererea pentru aur ca instrument de diversificare şi acoperire împotriva riscurilor de evenimente politice sau economice rămâne. Miercuri, deţinerile totale de aur ale fondurilor tranzacţionate la bursă au sărit la 14,5 tone, cea mai mare creştere de o zi din iulie anul trecut. Deţinerile totale au recuperat acum jumătate din ceea ce se pierduse în urma alegerilor prezidenţiale din SUA din noiembrie trecut.

Menţinem o perspectivă pozitivă pentru aur, dar riscul pe termen scurt se înclină către o corecţie, iniţial către 1,265$/uncie, retragerea de 38,2% a redresării mai-iunie. Doar o scădere sub 1,245$/uncie (61.8%) este posibilă pentru a atrage o vânzare accelerată aşa cum a fost cea după încercarea eşuată din aprilie de a depăşi pragul de 1,300$/uncie.