Candu se pronunţă în favoarea presei de partid, fără a spune că PD este favorizat de 4 televiziuni: „Este o chestiune normală şi face parte din jocul democraţiei”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu declară că în Republica Moldova nu există monopol media, iar faptul că unele televiziuni sunt afiliate politic este un lucru „normal, care face parte din jocul democraţie”. Mai mult, acesta declară că este firesc ca posturile de televiziune să promoveze ideile unor partide, atâta timp cât există mai multe curente în acest sens.

Speakerul a declarat în cadrul unei emisiuni de la postul Publika TV, care aparţine naşului său de cununie şi liderului PD, Vlad Plahotniuc, că în Republica Moldova, aşa cum se întâmplă şi în statele occidentale, este firesc să existe presă afiliată partidelor. „Acest lucru nu e rău atâta timp cât există diversitate şi nu există monopol pe o anumită opinie, iar lucrul acesta se vede atât în SUA, cât şi în Republica Moldova”, spune Candu.

Citeşte şi: Afacerile lui Plahotniuc de peste 1 milion de euro la Prime Management; Candu, parte a clanului oligarhului

„În foarte multe state occidentale se întâmplă acelaşi lucru (există surse media care sunt părtinitoare sau favorizează unele partide – nr.r), deoarece există diferite curente şi doctrine. Acelaşi lucru se întâmplă şi în Republica Moldova. Datorită proprietarilor şi simpatiilor, există canale de televiziune care se poziţionează într-un fel sau altul faţă de partidele politice. Există PRO TV, care cu toată seriozitatea o spun, este mai mult în favoarea PL şi a partidelor de dreapta şi unionistele. Canalele de televiziune pro-socialiste sau pro-stânga, pro-ruseşti, care sunt într-un fel afiliate persoanelor din anturajul PSRM sau afiliate poate preşedintelui Dodon. Sunt canale care sunt şi au fost administrate de persoane afiliate PD. Ca şi consumator spun că, ar fi fost rău dacă ar fi existat un singur pol, adică toate canalele promovează un singur partid. Aici sunt trei curente, la care se mai adăugă cei care în trecut promovau PLDM, iar acum critică foarte mult partidul de guvernare, din care fac şi eu parte şi favorizează PPDA, pe Andrei Năstase şi Maia Sandu”, a declarat Andrian Candu în cadrul emisiunii televizate, fără a preciza însă că oligarhul Vlad Plahotniuc este mogului media, care a avut în gestiune 4 posturi de televiziune – Prime, Publika TV, Canal 2 şi Canal 3, până de curând, când Canal 2 și Canal 3 au trecut de la „General Media Group Corp” în posesia companiei „Telestar Media”, deținută de jurnalistul Oleg Cristal, care este și consilierul de imagine al lui Plahotniuc.

Citeşte şi: Vladimir Plahotniuc renunță la 2 posturi TV: Le transmite consilierului său de imagine

Potrivit acestuia, asta se întâmplă deoarece „aşa sunt societăţile, iar media nu vine din aer sau de pe o altă planetă, dar este o emanaţie a societăţii. Acest lucru este bine să-l criticăm, dar şi mai bine este că sunt 3,4,5 curente în Republica Moldova şi grupuri mediatice care susţin diferite partide şi lideri, bine că nu este un singur curent”.

În context, acesta a exemplificat cazul Statelor Unite ale Americii, când în cadrul campaniei electorale prezidenţiale din 2016, Fox News s-a poziţionat în favoarea lui Donald Trump, iar CCN a favorizat-o pe Hillary Clinton. E de menţionat că, este vorba doar de 2 canale, adică câte un post de televiziune fiecărui politician şi nu de proporţia 1 la 4, cum se întâmplă în Republica Moldova.

„În state occidentale şi cele care au o democraţie foarte dezvoltată există surse media care sunt părtinitoare şi ţin mai mult cu un partid sau altul. În SUA, şi lucrul acesta bate la ochi cel mai bine în campaniile electorale, domină două curente mari – republicanii, care în mod obişnuit sunt promovaţi de canalul de televiziune Fox News, şi democraţii, promovaţi de CCN. Când priveai lupta în campania electorală dintre Trump şi Clinton, vedeai la Fox News ştiri pozitive despre Trump şi negative despre Clinton, şi la CCN vedeai invers”, a afirmat speakerul Legislativului.

Andrian Candu a ţinut să menţioneze că, „acesta este punctul meu de vedere, care vine după analiza multor studii din alte state. Asta este emanaţia, presa vine dintr-o societatea, dacă aceasta este afiliată politică, deci este o emanaţie. Este o chestiune normală şi face parte din jocul democraţiei”, a conchis preşedintele Parlamentului.

Amintim că Vlad Plahotniuc a fost nevoit să renunțe la 2 posturi de televiziune pe care le deține. Este vorba de Canal 2 și Canal 3. Liderul democrat a rămas acum cu 2 posturi de televiziune: Prime și Publika TV, dar și cu alte 2 de radio: Muz FM și Publika FM. Canal 3 și Canal 2 au trecut de la „General Media Group Corp” în posesia companiei „Telestar Media”, deținută de jurnalistul Oleg Cristal, care este și consilierul de imagine al lui Plahotniuc.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...