Dezbateri privind modificarea sistemului electoral: Cetățenii întreabă – politicienii răspund

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Asociația Promo-LEX, în perioada 16-28 iunie, va desfășura o serie de 6 dezbateri regionale pe subiectul oportunității și conținutului reformei sistemului electoral în Republica Moldova.

Conștientizând importanța reformei, impactul pe care-l poate avea asupra tuturor cetățenilor Republicii Moldova și asupra clasei politice, dar și pentru a evita monopolizarea dezbaterilor doar în Chișinău, Promo-LEX a creat o platformă neutră de dezbateri pentru a discuta pe larg subiectul schimbării sistemului electoral.

Dezbaterile vor fi cu public în sală, fiind așteptați să participe cetățenii interesați de acest subiect, autoritățile publice locale de nivel I și II, dar și susținătorii partidelor din teritoriu. Astfel, participanții vor avea posibilitatea de a acorda întrebări simpatizanților, dar și opozanților modificării sistemului electoral.

În Edineț, Bălți, Cahul, Anenii Noi, Ungheni și Comrat reprezentanții partidelor care susțin sau se opun modificării sistemului electoral se vor întâlni față în față cu cetățenii pentru a le comunica argumentele pro și contra oportunității dar conținutului reformei electorale.

Invitația de a participa la dezbaterile regionale a fost transmisă partidelor politice și deputaților care susțin reforma sistemului electoral și au votat în prima lectură proiectul de lege nr.60 (PDM, PSRM și Grupul Popular European) și formațiunilor politice care prin declarația comună publică s-au opus modificărilor sistemului electoral (PCRM, PLDM, PAS, PPDA, PPPN). La momentul actual și-au exprimat deschiderea și au confirmat participarea reprezentanților la dezbateri PDM, PSRM, PCRM, PPDA și PAS.

Astfel, Promo-LEX își propune să contribuie la informarea cetățenilor și actorilor politici despre tipurile sistemelor electorale, aspectele pozitive și negative ale fiecărui tip de sistem electoral, precum și inițiativele legislative votate în primă lectură de Parlament privind trecerea la sistemul de vot uninominal și mixt paralel.

Aceste evenimente au rolul de a amplifica discuțiile din societate pe subiectul reformei sistemului electoral prin oferirea posibilității de a prezenta viziuni contradictorii a diferitor partide politice despre oportunitatea, avantajele și dezavantajele modificării sistemului electoral din Moldova.

De asemenea, pentru a contribui la cunoașterea imparțială și cât mai profesionistă a subiectului, un reprezentant Promo-LEX va prezenta în cadrul acestor dezbateri rezultatele Studiului „Proiectarea sistemului electoral în Republica Moldova”, realizat de experții internaționali Mette Bakken, Norvegia și Adrian Sorescu, România, la comanda Promo-LEX.

Graficul dezbaterilor:

16 iunie, ora 10:30, Edineț (Casa de cultură din Edineț),
21 iunie, ora 10:30, Comrat (Sala de festivități a Universității de Stat din Comrat),
23 iunie, ora 10:30, Bălți, (Sala Polivalentă, Bloc 1 a Universității Alecu Russo din Bălți),
24 iunie, ora 10:30, Cahul (Sala mare a Consiliului Raional),
27 iunie, ora 10:30, Anenii Noi (Sala de ședințe a Consiliului Raional, etaj III) și
28 iunie, ora 14:00, Ungheni (Sala de ședințe a Primăriei).

Toate cele 6 dezbateri vor fi difuzate live pe platforma www.privesc.eu și pe pagina de Facebook.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...