Arabia Saudită şi Bahrainul au dat publicităţii comunicate identice asupra embargoului aerian, intrat în vigoare când autorităţile de la Riad, Abu Dhabi şi Manama au întrerupt la 5 iunie relaţiile diplomatice cu Qatarul pe care îl acuză de sprijin acordat "terorismului".

În baza embargoului aerian, "este interzis tuturor companiilor aeriene şi avioanelor înregistrate în Qatar să aterizeze pe aeroporturile ori să tranziteze spaţiul aerian" al Emiratelor, regatului saudit şi Bahrainului, potrivit comunicatelor publicate de agenţiile naţionale de presă ale celor trei ţări.

Această măsură nu se aplică "companiilor aeriene şi avioanelor care nu sunt înregistrate în Qatar" şi care "doresc să tranziteze spaţiul aerian" al celor trei ţări vecine pentru zboruri spre sau în direcţia Qatarului, au subliniat comunicatele.

O excepţie este făcută, totuşi, pentru avioanele private şi zborurile charter spre sau dinspre Qatar care, cu 24 de ore înainte, trebuie să facă o cerere de tranzit prin spaţiul aerian al celor trei ţări, prezentând o listă cu numele şi naţionalitatea membrilor echipajului şi pasagerilor, precum şi natura încărcături la bord.

Autoritatea egipteană a aviaţiei civile a publicat marţi o clarificare similară, indicând într-un comunicat că embargoul impus de Cairo "nu se referă la companiile aeriene şi avioanele care nu sutn înregistrate în Egipt sau Qatar".

Golful Persic se confruntă de la 5 iunie cu o gravă criză diplomatică după ce Riadul, Abu Dhabi şi Manama, dar şi Egiptul şi Yemenul, au întrerupt relaţiile diplomatice Qatarul pe care îl acuză că acordă "sprijin terorismului" şi că s-a apropiat de Iran, putere regională rivală Arabiei Saudite.