08:39:23 19.04.2024
Stiri

AVERTIZARE: Produsele agricole cultivate în apropierea drumurilor sunt NOCIVE și NU trebuie consumate! Iată cauza

Știri 14.06.2017 08:30 Vizualizări3104 Autor: Ziarul National
AVERTIZARE: Produsele agricole cultivate în apropierea drumurilor sunt NOCIVE și NU trebuie consumate! Iată cauza Eldor


Produsele agricole cultivate lângă drumuri cu o circulație intensă a automobilelor sunt o adevărată „bombă” pentru sănătate. De regulă, acestea conțin o cantitate enormă de plumb, rezultat din gazele de eșapament eliminat de la automobile.

Specialiștii Centrului de Sănătate Publică din Chișinău recomandă să nu colectați și nici să consumați roada din nemijlocita apropiere a magistralelor. Aceștia au efectuat mai multe analize ale solului din municipiul Chişinău și au stabilit că, în perioada anilor 2012-2016, cantitatea de plumb depășea norma admisă în nouă cazuri din cele 43 de probe colectate în total.

Contaminarea cu plumb, de asemenea, poate avea loc în urma păstrării produselor conservate în cutii de tinichea pentru un timp îndelungat sau păstrarea produselor alimentrare în vase de lut, fabricate de olari şi poleite cu glazură produsă pe bază de plumb.

Astfel, plumbul poate migra în produse alimentare, precum sunt murăturile, gemurile, legumele, ciupercile conservate, cu preponderenţă în cele cu termen expirat de valabilitate şi păstrate în condiţii improprii, care, în perioada rece a anului, se utilizează în cantităţi mai excesive.

Odată ce a pătruns în organism, plumbul se acumulează în ţesuturi. Tocmai de aceea sunt foarte rar înregistrate cazurile de intoxicaţie acută sau subacută, însă apar intoxicaţiile cornice, datorită efectului cumulativ. Plumbul se depozitează în ficat şi oase, în special în epifizele oaselor lungi (cca. 90%). Concentraţia supralimită de plumb poate provoca tulburări generale, iar în faza initială, manifestările sunt improprii: indispoziţie, astenie, slăbire, dureri articulare şi musculare, diferite tulburări digestive.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md