"Politicile care restrâng drepturile omului nu pot duce decât la divizarea comunităţilor religioase şi etnice care, în mod normal, ar avea interesul să lupte împotriva extremismului", a declarat Antonio Guterres într-un discurs la Aşgabat, capitala Turkmenistanului unde şi-a încheiat turneul de şase zile.

Acest apel a fost lansat în contextul în care Kazahstanul, Kârgâzstanul, Tadjikistanul, Turkmenistanul şi Uzbekistanul au adoptat marţi la Aşgabat o declaraţie comună privind întărirea cooperării regionale în domeniul luptei împotriva terorismului.

De asemenea, secretarul general al ONU a mulţumit acestor ţări pentru dorinţa lor de "a înfrunta şi învinge împreună flagelul terorist".

Autorităţile laice din Asia Centrală au luat în ultimii ani măsuri ferme pentru a lupta împotriva radicalizării şi influenţei tot mai mari a extremiştilor religioşi în această regiune având strânse legături cu Rusia şi China.

Turneul secretarului general al ONU în Asia Centrală a început la 8 iunie în Kazahstan unde a asistat la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, reaminteşte AFP.