Patru ţări UE nu mai vor să primească, obligatoriu, imigranţi: „Decizia este inacceptabilă, e împotriva bunului simţ”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Şefii de guvern ai ţărilor membre ale Grupului de la Vişegrad, Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia sunt uniţi în privinţa subiectului imigraţiei, a anunţat luni ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, informează site-ul MTI. În cadrul unei conferinţe de presă comună cu ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, Peter Szijjarto a declarat că decizia Uniunii Europene din 2015 privind cotele obligatorii de imigranţi pentru fiecare stat membru „este inacceptabilă, întrucât este împotriva bunului simţ şi pentru că încalcă tratatele UE”.

Grupul de la Vişegrad are o poziţie comună în privinţa subiectului: Ungaria şi Slovacia au intentat un proces la Curtea Europeană de Justiţie, Polonia sprijină demersul, iar Cehia a precizat că nu va participa la sistemul de redistribuire stabilit de UE.

„Considerăm că propunerea de a crea o legătură între plata fondurilor de coeziune şi politica noastră de migraţie nu este nimic mai mult decât şantajul obişnuit. Obiecţiile Comisiei Europene sunt politice, nu juridice, şi sunt menite să slăbească guvernele din Ungaria şi Polonia. Nu vom permite Comisiei Europene să ne şantajeze sau să ne ameninţe”, a spus Szijjarto.

De cealaltă parte, Witold Waszczykowski consideră că relocarea unor oameni pe un fond obligatoriu este „depăşită şi inumană”. Diplomatul polonez a spus că ţările care refuză să primească imigranţi nu pot fi „pedepsiţi” prin retragerea finanţării Uniunii Europene. „Cele două probleme nu sunt interconectate. Finanţarea este prevăzută în tratatele UE”, a mai spus Waszczykowski.

Ministrul ceh de Interne, Milan Chovanec, a declarat că dacă UE va declanşa proceduri de infringement împotriva ţărilor în cauză, ar fi „un alt motiv pentru cetăţenii acestor ţări să considere drept frivole politicile UE”. Chovanec a mai precizat că Grupul de la Vişegrad a acordat asistenţă umanitară imigranţilor din afara frontierelor UE şi a protejat frontierele externe ale Blocului comunitar.

Ministrul slovac de Interne, Robert Kalinak, a precizat că Grupul de la Vişegrad este „mai unit ca niciodată, iar istoria a demonstrat că poziţia acestor ţări este foarte importantă în interiorul UE”.

Luni, Grupul de la Vişegrad (Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia) a aprobat o declaraţie comună prin care cere Uniunii Europene ca deciziile privind redistribuirea imigranţilor să fie luate în unanimitate de către Consiliul European, nu la nivel ministerial.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...