Fost preşedinte al Curţii Constituţionale, funcţie nouă pe lângă preşedintele Igor Dodon

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, demis pentru exprimarea unor viziuni politice personale, Dumitru Pulbere este noul preşedinte al Comisiei pentru reformă constituțională și drepturile omului din cadrul Consiliului societății civile pe lângă Președintele Republicii Moldova – organ consultativ, care va asigura interacțiunea dintre șeful statului și societatea civilă şi va contribui la facilitarea dialogului pe cele mai importante subiecte din diverse domenii – politic, economic și social. Totodată, prinde alţi preşedinţi de Comisii, în total 13 la număr, sunt jurnalista Elena Pahomova, fostul campion olimpic Tudor Casapu, fostul deputat comunist Victor Stepaniuc şi alţii.

În total Consiliul societăţii civile de pe lângă şeful statului va avea 13 comisii de profil, fiecare dintre care va avea câte un preşedinte, precum şi zece membri, reprezentanţi ai societăţii civile. Astfel, astăzi, în cadrul primei întrevederi a Consiliului, a fost aprobat Regulamentul precum şi cei 13 preşedinţi de comisii. Membrii comisiilor însă abia urmează a fi identificaţi.

Consiliul va propune diferite inițiative și le va dezbate pe cele propuse de Președintele Republicii Moldova. Totodată, potrivit lui Igor Dodon, acest organ va constitui „o platformă reală de participare civică, va avea drept scop implicarea directă a cetățenilor țării, asociațiilor obștești, a organizațiilor formale și non-formale în determinarea priorităților de dezvoltare a țării, expertiza cadrului normativ-legal, dezbaterea și propunerea proiectelor și programelor naționale”.

Consiliul va activa în baza Regulamentului, aprobat prin Decretul președintelui Republicii Moldova fiind compus inițial din 13 comisii de profil:

  • Comisia pentru integritate și expertiză juridică. Președinte – Pavel MIDRIGAN;
  • Comisia pentru reformă constituțională și drepturile omului – Dumitru PULBERE;
  • Comisia pentru mass-media și comunicare – Elena PAHOMOVA;
  • Comisia pentru susținerea diasporei – Cătălina BORA;
  • Comisia pentru ocrotirea sănătății – Eva GUDUMAC;
  • Comisia pentru susținerea inițiativelor tineretului – Dumitru ROIBU
  • Comisia pentru sport și promovarea modului sănătos de viață – Tudor CASAPU;
  • Comisia pentru cultură, educație și știință – Valentin BENIUC;
  • Comisia pentru consolidarea statalității și reintegrarea țării – Victor STEPANIUC;
  • Comisia pentru relații interetnice – Elena BELEACOVA;
  • Comisia pentru cultură și culte religioase – Victor BORȘEVICI;
  • Comisia pentru ecologie și dezvoltarea mediului;
  • Comisia pentru protecția socială, ocrotirea familiei și copiilor.

„Am solicitat de la președinții de comisii ca în termen de 10 zile să vină cu propuneri asupra Regulamentului și, totodată, să selecteze din CV-urile care au fost transmise instituției prezidențiale, câte 10 membri pentru fiecare comisie, în total aproximativ 130 de persoane”, a menţionat Igor Dodon în cadrul unei conferinţe de presă susţinute după prima şedinţă a Consiliului.

Consiliul societăţii civile se va întruni în ședințe publice, după necesitate, dar nu mai rar decât o dată în trimestru. Ședințele vor fi prezidate de președintele Igor Dodon. Astfel, ședința de constituire a Consiliului societății civile în componență deplină este preconizată pentru finele lunii iunie.

4 1 2 5


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...