Mai mulţi lideri europeni şi-au exprimat îngrijorarea că rezultatele alegerilor parlamentare din Marea Britanie, în urma cărora Partidul Conservator a pierdut majoritatea legislativă, vor duce la întârzierea şi eşecul parţial al negocierilor privind Brexit. Ei au abandonat în mare măsură ideea că Marea Britanie s-ar putea răzgândi şi ar putea cere să rămână în Uniune.

Cele 27 de guverne sunt preocupate în special că un eşec al negocierilor ar putea conduce la încetarea de facto a calităţii Marii Britanii de membru al UE la 30 martie 2019, în conformitate cu articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, fără negocierea condiţiilor divorţului, care ar evita un impas juridic pentru cetăţeni şi companii. O astfel de situaţie ar face improbabilă şi asigurarea unui acord rapid de liber schimb cu UE pe care Londra îl vizează pentru perioada post-Brexit.

Pe lângă situaţia legală a imigranţilor comunitari, unul dintre punctele cele mai delicate ale negocierilor dintre Bruxelles şi Londra va fi cel al sumelor pe care Marea Britanie le va achita în contul angajamentelor deja asumate în cadrul Uniunii Europene.

Conform unor estimări neoficiale, blocul comunitar ar urma să ceară Londrei circa 60 de miliarde de euro, dar premierul Theresa May a exclus posibilitatea să plătească o asemenea sumă şi a evocat posibilitatea unei retrageri din UE fără niciun acord dacă nu se va ajunge la un compromis.