Cum trebuie oficial să se numească limba de stat a Republicii Moldova? Ce a arătat sondajul FOP

76 la sută din moldoveni consideră că limba de stat a Republicii Moldova trebuie să se numească moldovenească, iar 23 % susţin că aceasta ar trebui să fie limba română. Cel puţin aceasta arată datele unui sondaj realizat de Fondul Opiniei Publice, la comanda companiei Poliexpert, dat publicității astăzi.

Totodată, datele aceluiaşi sondaj mai arată că 57 % din cetăţenii noştri consideră ca RM ar trebui să fie mai aproape de Federaţia Rusă, faţă de 43 la sută care au spus că ţara noastră ar trebuie să se aproapie de Occident şi Europa.

Întrebaţi dacă ar trebui de ales în cadrul unui referendum între aderarea RM la UE sau Uniunea Vamală, 48% din respondenţi au declarat că ar opta pentru Uniunea Economică Euroasiatică, iar 40 la sută pentru UE. Şapte la sută ar vota împotriva ambelor uniri.

Acelaşi sondaj mai arată că personalitatea politică în care cetăţenii RM au cea mai mare încredere este preşedintele Igor Dodon –cu 38,5 % şi lidera PAS Maia Sandu-cu 17,3 la sută.

Sondajul socio-politic Fondul Opiniei Publice (FOP) a fost realizat în perioada 26 mai-5 iunie 2017,  pe un eșantion de 1.789 persoane de pe întreg teritoriul republicii. Marja de eroare este de 2-3%.

Foto: Tribuna.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.