PDM a depus la Parlament proiectul privind combaterea propagandei ruse

Partidul Democrat a înregistrat în Parlament un proiect de lege care prevede limitarea propagandei străine în mass-media din Republica Moldova. Anunţul a fost făcut astăzi de liderul PDM Vlad Plahotniuc.

Proiectul privind securizarea spaţiului informaţional al Republicii Moldova nu prevede interzicerea unor posturi de televiziuni, ci doar eliminarea programelor informative prin care se desfăşoară aceasă propagandă.

Este vorba de necesitatea de a elimina propaganda promovată prin intermediul posturilor tv ruse, retransmise în ţara noastră. Moldova este vulnerabilă la campanii mediatice de manipulare din exterior. Suntem în situaţia când avem mai mult conţinut informaţional provenit din afara ţării decât autohton. Cel mai mult provine din Rusia. Are elemente de defăimare la adresa ţării noastre, dar şi la adresa partenerilor noştri de dezvoltare. Sunt multe informaţii false“, a menţionat Vlad Plahotniuc.

Totodată, liderul PDM a ţinut să precizeze că se vor păstra programele distractive şi de agrement. Programele unde vor avea loc modificări sunt cele care au un conţinut informativ.

Proiectul înaintat de PD va permite posturilor de televiziune să emită programe informațional-analitice, știri și emisiuni cu caracter militar doar cu referire la statele membre UE, SUA, Canada alte state membre ale Convenției europene privind televiziunea transfrontalieră.

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a precizat că proiectul prevede sancțiuni financiare până la retragerea licenței de emisie pentru cei care nu se vor conforma.

Astfel, decizia de sancționare dată de Consiliul Audiovizualului nu va putea fi suspendată prin atacarea în judecată. De asemenea, s-au stabilit termene de judecată scurte pentru ca justiția să se pronunțe cât mai rapid dacă va fi confruntată cu astfel de cazuri.

Proiectul a fost înregistrat cu numărul 189 și va fi discutat la ședința grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media.

În ultimii ani s-au făcut multe analize și rapoartele, inclusiv de Fundația Soros și Asociația Presei Independente. Potrivit lui Candu, aceste studii demonstrează că există o tendință pronunțată de propagandă și dezinformare care pune în pericol securitatea Republicii Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.