Plahotniuc: Nu putem accepta ca opoziţia neparlamentară şi un grup foarte mic de ONG-uri să ia în captivitate termenul de „societate civilă”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ceea ce trebuia să fie un „aviz pozitiv sau negativ” în privinţa necesităţii modificării sistemului electoral în Moldova s-a transformat, de fapt, într-o „serie de recomandări privind iniţiativa” de modificare a acestuia. Cel puţin asta susţine preşedintele democrat, Vlad Plahotniuc, potrivit căruia „imediat ce primim această expertiză, noi o vom analiza şi începem să lucrăm pentru a face în proiectul nostru modificările necesare”. Cât ţine de protestele împotriva intenţiei PD-PSRM de modificare a sistemului electoral, potrivit democratului, PD nu va permite ca opoziţia neparlamentară şi un grup foarte mic de ONG-uri să ia în captivitate termenul de „societate civilă”.

„Aşadar, mesajul este că noi vom trata cu toată seriozitatea expertiza juridică primită din partea Comisiei de la Veneţia”, a menţionat Plahotniuc ca urmare a şedinţei săptămânale de astăzi a Partidului Democrat.

Potrivit lui, discuţiile conform cărora Comisia de la Veneţia ar urma să ofere un aviz, fapt despre care spunea chiar el anterior, reprezintă „speculaţii”. „Se insistă că ar urma să fie primit un aviz, când de fapt este vorba de o serie de recomandări privind iniţiativa transmisă chiar de către noi spre expertiză Comisiei de la Veneţia. Aş vrea să fie foarte clară poziţia Partidului Democrat privind această expertiză. Noi o analiza cu toată deschiderea şi interesul. Chiar noi am transmis proiectul Comisiei de la Veneţia. Tocmai pentru că ne dorim să avem această expertiză tehnico-juridică în aşa fel încât iniţiativa să fie una în acord cu standardele internaţionale în materie electorală”, a punctat democratul.

În context, liderul PD s-a referit şi la protestele societăţii civile care se opun modificării sistemului electoral din Moldova, menţionând că „opoziţia neparlamentară se ascunde cu laşitate în spatele unui grup de ONG-uri”. „Faptul că opoziţa neparlamentară şi un număr foarte mic de ONG-uri care îşi demonstrează afilierea politică luptă împotriva dreptului moldovenilor de a-şi alege direct deputaţii, considerăm că este un lucru regretabil. Respectăm dreptul lor de a avea altă opinie şi dreptul de a şi-o manifesta aşa cum doresc ei. Însă, nu putem accepta ca aceste mici grupuri să ia în captivitate termenul de „societate civilă” şi să aibă pretenţia că reprezintă pe toţi moldovenii, atâtă vreme cât s-a văzut că ei de fapt reprezintă un grup foarte mic de cetăţeni”, a afirmat Plahotniuc.

Mai mult, potrivit lui „aceşti politicieni se tem de contactul direct cu oamenii”, iar „de aceasta nu le convine sistemul votului direct”. „Nu au ce să le ofere, în afară de demagogie şi populism. Oamenii vor să ştie ce depuaţi trimit în Parlament. Şi eu consider că este dreptul lor să o facă. Vom merge mai departe, dar vom munci mult ca această schimbare să fie făcută în acord cu cele mai bune practici în materie electorală”, a conchis liderul PD.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...