07:26:01 19.04.2024
Stiri

Lumea sportului FIERBE! Cupa Mondială din 2022, ÎN PERICOL după problemele privind izolarea Qatar-ului

Sport 13.06.2017 11:24 Vizualizări2053 Autor: Ziarul National
Lumea sportului FIERBE! Cupa Mondială din 2022, ÎN PERICOL după problemele privind izolarea Qatar-ului


Criza diplomatică în care este implicat statul Qatar ameninţă să amâne programul în valoare de 160 de miliarde de lire, care trebuie să fie finalizat pentru găzduirea Cupei Mondiale din 2022, scrie The Telegraph.

Pentru Cupa Mondială din 2022, Qatar-ul plănuieşte construcţii de top pentru opt stadioane şi dezvoltarea infrastructurii, printre care un nou sistem de metrou în Doha. Statul trebuie, de asemenea, să furnizeze 60.000 de camere de hotel pentru a satisface condiţiile Fifa pentru găzduirea turneului - toate acestea într-un moment în care prăbuşirea mondială a preţului petrolului încetineşte economia ţării.

Restricţiile privind călătoriile şi controalele mai riguroase ale frontierelor impuse de vecini Qatar-ului în ultimele zile, aruncă planurile statului şi mai departe de finalizarea proiectului, mai ales că ţara are nevoie de mână de lucru care provine de la zeci de mii de muncitori migranţi, dar şi de o cantitate mare de materiale de construcţii importate.

„Această criză diplomatică nu ar fi putut veni într-un moment mai rău pentru construirea stadioanelor necesare găzduirii Cupei Mondiale din 2022 şi a programului de infrastructură din Qatar", a declarat economistul în construcţii Graham Robinson pentru Telegraph, transmite mediafax.ro.

Robinson, director la Global Construction Perspectives, o firmă de prognoză economică, a adăugat: „Criza este de aşteptat să afecteze oferta de muncă şi, pe lângă controversa legată de drepturile lucrătorilor, va fi o lovitură majoră pentru guvernul din Qatar”.

„Există posibilitatea să existe perturbări semnificative şi depăşirea bugetului, deoarece obţinerea materialelor de construcţie în Qatar pentru a construi stadioane se poate dovedi a fi mai dificilă, consumatoare de timp şi mai costisitoare".

Mai mulţi consultanţi se declară îngrijoraţi că criza diplomatică ar avea un impact notabil asupra companiilor din Qatar şi se aşteaptă să se înceapă, de săptămâna viitoare, o planificare de urgenţă, în cazul în care restricşiile nu vor fi ridicate.

„Avem nevoie de o abordare imediată a problemelor şi de o relaxare a restricţiilor”, este de părere un specialist.

„Este încă o piaţă destul de lentă. Scăderea preţului petrolului a afectat deja capacitatea ţării de a definitiva aceste proiecte ".

Pregătirile statului Qatar de a găzdui Cupa Mondială din 2022 au fost deja supuse unor controverse, ca urmare a criticilor din partea grupurilor pentru drepturile omului referitoare la tratamentul lucrătorilor migranţi, dar şi a plângerilor asupra temperaturilor de vară de 50 de grade, oferind posibilitatea mutării campionatului la iarnă.

Cupa Mondială de la Qatar este programată să aibă loc în noiembrie şi decembrie 2022, iar finala va fi jucată pe 18 decembrie la stadionul Lusail, proiectat de Foster & Partners, pentru 86.000 de locuri.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md