Decizie drastică a Comisiei Europene privind migrația: Trei state intră în procedură de infringement

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Polonia, Ungaria și Republica Cehă intră de marți în procedură de infringement. Comisia Europeană a luat această decizie împotriva celor trei state ca urmare a încălcării de către acestea a directivei Uniunii Europene privind redistribuirea solicitanților de azil între țările membre, anunță Reuters.

Primul pas pentru intrarea în procedura de infringement va fi făcut marți de Comisia Europeană care va trimite scrisori de notificare.

„Decizia (nr. de declanşare a procedurii de infringement) nu a fost deocamdată luată, dar voi spune un lucru: eu sunt pentru – nu pentru a face o ameninţare, ci pentru a spune clar că deciziile care au fost luate reprezintă o legislaţie aplicabilă. Aici este vorba despre solidaritatea europeană, care nu poate fi o stradă cu sens unic”, a spus președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un interviu recent acordat publicației germane Der Spiegel.

Planul de relocare a migranţilor 160.000 de refugiaţi a fost adoptat în septembrie 2015 în pofida faptului că Ungaria, Cehia, Slovacia şi România au votat împotriva sa. Deşi în general s-a opus acestui mecanism, Polonia a votat în cele din urmă, alături de majoritatea ţărilor membre, în favoarea lui. Statele membre ale UE s-au angajat ulterior să preia alţi 22.000 de refugiaţi din state vecine Siriei, respectiv Turcia, Iordania şi Liban.

Pe de altă parte, miniştrii de interne din ţările membre ale Grupului de la Vişegrad (V4, format din Polonia, Slovacia, Ungaria şi Republica Cehă), reuniţi luni la Varşovia, au solicitat Uniunii Europene ca deciziile privind redistribuirea migranţilor să fie adoptate cu unanimitate de către Consiliul European (şefii de stat sau de guvern ai ţărilor membre) şi nu la nivel ministerial, potrivit MTI.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...