Un ex-procuror general şi alte şase persoane, reţinute. Ar fi procurat un imobil la un preț supraevaluat

Ex-procurorul general Valeriu Balaban și alte șase persoane au fost reținute astăzi de procurorii și ofițerii anticorupție. Funcționarii sunt bănuiți de depășirea atribuțiilor de serviciu, exprimată prin achiziționarea pentru sediul Procuraturii Generale a unui imobil la un preț supraevaluat. Mai mult, aceştia ar fi contractat lucrări de reconstrucție a acestuia cu grave abateri de la legislația în vigoare.

Potrivit datelor anchetei, ex-Procurorul General ar fi dispus în 2005 cumpărarea clădirii nefinisate din str.Alexandru cel Bun, 100, la un preț de 9 milioane de lei, pe cînd prețul acesteia conform ultimei evaluări constituia puțin peste 2,5 milioane lei.

Achiziționarea s-a produs în lipsa unei licitații publice și în lipsa documentației de proiect, verificate și autorizate în modul corespunzător.

Ulterior, dispunând de concluziile experților, care atestau vicii grave a construcției procurate, în lipsa unui proiect de reconstrucție autorizat și a actului de evaluare a lucrărilor necesare, membrii grupului pentru licitație, constituit prin ordinul ex-procurorului general, au desemnat un agent economic în calitate de antreprenor general pentru lucrările de reconstrucție.

Totodată, ex-procurorul general a semnat cu acesta contractul de antrepriză, ignorând prevederile legale.

În total, din bugetul de stat au fost achitate peste 18,8 milioane lei, blocul nefiind finalizat nici până astăzi.

Mai mult ca atît, Procuratura Generală a fost atrasă de către agentul economic într-un litigiu civil, care pretinde încasarea din contul instituției a peste 6 milioane lei, pentru preinse lucrări efectuate dar neachitate.

De fapt, circumstanțele legate de acest litigiu civil au servit temei pentru inițierea investigațiilor și pornirea urmăririi penale pe caz.

Toate persoanele au fost escortate la sediul procuraturii Anticorupție, audiate în calitate de bănuit și reținute.

Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Urmărirea penală este exercitată de către Procuratura Anticorupție.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.