19:57:14 25.04.2024
Stiri

DOC Problema gunoiului din Chișinău, REZOLVATĂ? Proiect de decizie la Guvern

Social 12.06.2017 16:20 Vizualizări2365 Autor: Ziarul National
DOC Problema gunoiului din Chișinău, REZOLVATĂ? Proiect de decizie la Guvern Europa Liberă


Gunoiștea din Țânțăreni, raionul Anenii Noi, ar putea fi declarată „de utilitate publică”, iar deșeurile acumulate în Chișinău ar putea fi depozitate în continuare pe acest poligon, închis în 2010 din cauza protestelor localnicilor.

Ministerul Mediului a pregătit un proiect de decizie în acest sens, care acum este supus dezbaterilor publice, după ce, săptămâna trecută, gunoiul nu fusese strâns din Chișinău timp de cinci zile. Autoritățile capitalei nu puteau duce gunoiul pe terenul de lângă Bubuieci, unde a fost mutată gunoiștea după închiderea celei de la Țânțăreni, tot din cauza protestelor localnicilor care acuzau miros urât și pericol de îmbolnăviri.




Dacă terenul de peste 24,6 ha de la Țânțăreni va fi declarat de utilitate publică, autoritățile promit să modernizeze gunoiștea de acolo și s-o aducă la standarde europene. Pentru aceasta este nevoie de aproape 23 de milioane de euro, sumă pe care Chișinăul speră s-o obțină de la BERD și care include procurarea unor noi camioane pentru transportarea deșeurilor.

Menționăm că gunoiștea de la Țânțăreni are o capacitate de stocare a 44 de milioane de metri cubi de deșeuși, iar în cei 20 de ani de exploatare acolo au fost duse 19 milioane de metri cubi. Un studiu de fezabilitate anterior al BERD a arătat că gunoaiele stocate la Țânțăreni nu afectează apa și nici terenurile agricole din sat, deși localnicii reclamă cazuri de îmbolnăviri în exces.

Până la finele lunii septembrie curent, deșeurile din Chișinău vor fi duse în continuare pe terenul de pe str. Uzinelor, în apropiere de suburbia Băcioi, aceasta fiind soluția temporară găsită de autorități după dezastrul de săptămâna trecută din capitală.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md