Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Opozantul rus Aleksei Navalnîi, reținut…

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, reținut în timp ce se îndrepta spre o manifestație anticorupție în centrul Moscovei

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost reținut luni, în fața casei sale, în timp ce se îndrepta la o manifestație anticorupție în centrul Moscovei, care nu fusese autorizată de primărie, scrie agerpres.ro, cu referire la AFP, Reuters, EFE și Echo Moskvî.

Anunțul despre reținerea lui Navalnîi a fost făcut de soția acestuia pe Twitter.

„Salut, sunt Iulia Navalnîia. (…) Aleksei a fost reținut în fața casei. El a cerut să vă transmit că planurile noastre nu s-au schimbat: Tverskaia”, a scris soția lui Navalnîi pe Twitter, referindu-se la strada din centrul capitalei ruse unde era prevăzută manifestația.

Într-un mesaj separat pe Twitter, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi a anunțat că la biroul opozantului rus a fost întreruptă alimentarea cu curent electric.

Astăzi mii de susținători ai liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi protestează în toată Rusia și mai mulți dintre ei au fost arestați la Moscova, unde mitingul lor fusese interzis de primărie.

La Moscova, 12 persoane au fost reținute înainte de începerea manifestației prevăzute la ora locală 14:00, potrivit site-ului OVD Info.

Navalnîi acuzase duminică primăria Moscovei că încearcă să facă să eșueze manifestația simpatizanților săi, prevăzută pe bulevardul Saharov, în nord-estul orașului, împiedicând toți prestatorii să-i închirieze o scenă și echipamente sonore.

El anunțase ieri că manifestația va avea loc în strada Tverskaia, care duce direct la Kremlin, inițiativă pe care primăria Moscovei a calificat-o drept „o provocare”. Poliția moscovită a avertizat pe site-ul său că un alt eveniment era deja programat pe strada Tverskaia și că „orice provocare comisă de manifestanți va fi considerată drept încălcare a ordinii publice”.

Astăzi, 12 iunie, este marcată „Ziua Rusiei”, în cursul căreia țara își aniversează independența din 1990.

Și la 26 martie, curent, sute de persoane au fost arestate în Federației Ruse în timpul celei mai mari manifestații antiguvernamentale din ultimii ani. Navalnîi a fost încarcerat atunci timp de 15 zile. Aleksei Navalnîi are 41 de aniși este un cunoscut opozant al Kremlinului și a președintelui rus Vladimir Putin.