Rata inflaţiei continuă să crească; A atins 7,4% în luna mai

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În luna mai curent, rata anuală a inflației a constituit 7,4 la sută, majorându-se cu 0,8 la sută față de valoarea lunii aprilie, conform datelor oferite de Banca Naţională a Moldovei (BNM).

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, rata inflaţiei continuă să crească pentru a cincea lună consecutiv, astfel, în luna mai aceasta a ajuns la valoare 7,4 la sută. Faţă de luna aprilie, rata inflaţiei a crescut cu 08 la sută şi cu 4,3 la sută faţă de prognoza anterioară a Băncii.

donald_trump_singing_62376000

Inflația înaltă a fost determinată de creșterea prețurilor la produsele alimentare, cu 9 la sută și la servicii, în special, cele reglementate, cu 8 la sută. Cauzele nu se regăsesc în politica monetară a Băncii Naționale, ci mai degrabă în politicile fiscale și de reglementare, a observat Corina Gaibu, analist economic la IDIS ”Viitorul”.

Guvernul nu poate influența creșterea prețurilor, dar poate urmări ca tarifele să fie stabilite corect și să asigure creșterea veniturilor populației, a subliniat Corina Gaibu.

De menţionat că antirior BNM a revizuit prognoza inflaţiei în creștere cu 0,6 puncte procentuale, până la 5,2%, pentru anul 2017.

Comparativ cu prognoză precedentă, valorile medii anuale proiectate ale ratei anuale a inflației sunt superioare cu 0.6 puncte procentuale pentru anul 2017 și cu 1.1 puncte procentuale pentru anul 2018. Astfel, pentru anul 2017, BNM prognozează o rată medie a inflaţiei de 5,2%, iar pentru 2018 de 4,9%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...