Luna trecută au crescut prețurile la produse alimentare și la servicii: Care tarife s-au micșorat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Indicele preţurilor de consum în mai 2017 faţă de aprilie 2017 a constituit 100,9%. Creşterea preţurilor medii de consum cu 0,9 la sută a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 2 la sută, la tarifele pentru serviciile prestate populaţiei – cu 0,6 la sută, precum şi de menţinerea preţurilor la mărfurile nealimentare la acelaşi nivel faţă de luna aprilie 2017.

În luna mai 2017 faţă de aprilie 2017 o creştere mai semnificativă a preţurilor s-a înregistrat la următoarele produse alimentare: cartofi – cu 56,7%, fructe proaspete – cu 10,5%, legume proaspete – cu 5,2%, apa minerală – cu 2,4%, preparate şi semifabricate din carne, slănină neprelucrată – cu câte 2,1%, carne de porc – cu 1,3%, mezeluri fierte – cu 1,1%, ș.a.

Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate unele scăderi ale preţurilor la: castraveţi proaspeţi – cu 21,2%, ouă de găină – cu 16,8%, dovlecei – cu 13,5%, ardei grași – cu 7,9%, ciuperci – cu 3,4%, usturoi – cu 2,4%, ș.a.

Dacă ne referim la mărfurile nealimentare, menţionăm că în perioada de referinţă s-au înregistrat creşteri mai semnificative de preţuri la: sandale pentru femei, bărbaţi şi copii, rochii pentru dame, costume pentru femei, pantaloni şi cămăşi pentru bărbaţi, confecţii pentru copii și ţigări.

Concomitent, în perioada de raport, la mărfurile nealimentare au fost înregistrate reduceri de preţuri la: combustibili, motociclete, ciorapi, şosete, ştrampi, sacouri, pulovere, jachete pentru femei, cizme de iarnă pentru copii, detergenţi, mărfuri chimice de uz casnic, maşini de spălat, aragazuri, utilaj mecanic mic de uz casnic, obiecte de sanitărie şi igienă, medicamente, televizoare, mese pentru sufragerie şi bucătărie.

Pentru serviciile prestate populaţiei în luna mai a fost înregistrată majorarea tarifelor medii lunare la: cheltuieli legate de cultură şi sport, serviciile transportului feroviar de pasageri, serviciile pentru întreţinerea copiilor la creşe şi grădiniţe, serviciile comunal-locative, aprovizionarea cu apă potabilă şi evacuarea apelor uzate pentru consumatorii casnici în orașul Chişinău şi Ungheni.

Totodată, în perioada de raport au scăzut preţurile la: serviciile de turism peste hotarele ţării, închirierea apartamentelor, serviciile hoteliere și serviciile transportului aerian de pasageri.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...