Finul sare în apărarea naşului! Andrian Candu prezintă scuze, din partea autorităților, pentru echipa Publika TV

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce ieri, participanţii la mitingul societăţii civile împotriva modificării sistemului electoral, au alungat echipa de filmare a postului de televiziune Publika TV, nemulţumiţi de felul în care acesta reflectă evenimentele, preşedintele Parlamentului Andrian Candu cere scuze publice pentru echipa de filmare a postului TV care îi aparţine naşului său de cununie, prin cumul, preşedinte al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc.

„Nici o strategie, nici un plan de acțiuni nu ne va apropia de Europa, până nu vom învăța să ne respectăm”, a scris Candu pe pagina sa de Facebook, menţionând că „agresarea jurnaliștilor este deja o tradiție pentru anumite grupări politice”. „Este grav și este nedemocratic acest comportament. Organizatorii protestelor au responsabilități pe care trebuie să le onoreze. Îmi prezint scuze, din partea autorităților Republicii Moldova, pentru echipa Publika TV, în persoana reporterului Victoria Kriukova și a operatorului Krocos Igor, agresați în timpul protestului de ieri”, a continuat preşedintele Parlamentului în postarea sa.

Mai mult, Andrian Candu se arată „surprins” de declarația directorului API, Petru Macovei, despre care Publika TV a scris că ar fi justificat acţiunile protestatarilor. Asta deşi, acelaşi post de televiziune a dat un fragment din declaraţia sa în care spune: „Eu cred că orice acţiuni şi orice gen de violenţă fie fizică sau verbală este inadmisibilă. În acelaşi timp, cred că o asemenea atitudine a manifestanţilor este inclusiv urmare a faptului că postul de televiziune din trustul Dumneavoastră manipulează opinia publică referitoare la acel protest”.

„Să fie foarte clar, nu vom tolera și nu vom trece sub tăcere încercările repetate de segregare a media din partea anumitor grupări. Toți jurnaliștii trebuie să-și poată face meseria, indiferent dacă ne place sau nu politica lor editorială”, a conchis finul preşedintelui democrat, cerând Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Misiunii OSCE, Consiliului Europei, Asociaţiei Presei Independente, Centrului pentru Jurnalism Independent, Ambasaderi SUA şi celei a Suediei în Moldova, precum şi USAID Moldova, să ia atitudine „față de această tendință de intimidare a presei”.

Vedeţi şi: (FOTO) Jurnaliștii Publika TV, alungați de la mitingul din fața Parlamentului

Este de menţionat că anterior au mai fost cazuri în care jurnaliştii au fost împiedicaţi în dreptul lor de a-şi exercita liber profesia, precum şi intimidaţi, inclusiv de gărzile de corp ale unor oficiali. Atunci însă preşedintele Parlamentului nu a fost la fel de receptiv şi ferm în solicitările sale.

Este de menţionat că după distribuirea ştirii Publika TV despre agresarea jurnaliştilor săi, preşedintele API, Petru Macovei a calificat afirmaţiile precum că ar fi justificat acţiunile protestatarilor drept „mincinoase”, iar redactorii postului de televiziune drept „analfabeţi şi specialişti în manipulări”. „100% fals. În răspunsul pe care l-am dat persoanei care s-a prezentat ca jurnalistă Canal2, am spus că orice agresiune este inadmisibila. ASTA ESTE JUSTIFICARE? Alioooo, voi unde aţi învăţat limba română? De fapt, e clar că voi aţi decis să vă răzbunaţi pe mine pentru partea a doua a răspunsului, mai ales că eu am insistat să daţi răspunsul integral. Iar în partea a doua eu spuneam ca acest comportament (vezi mai sus – inadmisibil) este cauzat INCLUSIV de faptul că, în loc sa relataţi obiectiv despre acest protest, voi manipulaţi opinia publică. N-am justificat, doar am încercat să vă explic că jurnalismul de calitate, obiectiv şi fără manipulări, este cel mai bun scut faţă de orice fel de atacuri şi intimidări”, a menţionat Petru Macovei în postarea sa.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...