00:07:01 17.04.2024
Stiri

Premierul Filip promite „un suflu mai UȘOR” pentru cei care fac afaceri în R. Moldova

Economie 12.06.2017 13:30 Vizualizări2022 Autor: Ziarul National
Premierul Filip promite „un suflu mai UȘOR” pentru cei care fac afaceri în R. Moldova


Guvernul a redus, astăzi, numărul actelor solicitate întreprinzătorilor din R. Moldova cu circa 150. Astfel, agenții economici vor avea nevoie de mai puține certificate, licențe sau autorizații pentru a-și desfășura activitatea.

Premierul Pavel Filip a apreciat decizia ca fiind „un suflu mai ușor pentru cei care fac afaceri în R. Moldova”, amintind că experții Băncii Mondiale au descoperit anul trecut faptul că agenții economici din țara noastră aveau nevoie de 416 de acte permisive pentru a-și desfășura activitatea.

„Am redus anterior numărul acestor acte cu 114, iar obiectivul era să înjumătățim acest număr. Acum am ajuns la concluzia că putem reduce acest număr cu încă peste 140 de certificate, licențe etc.”, a spus Filip la ședința Guvernului.

Proiectul noului Nomenclator al actelor permisive este divizat în trei componente: autorizații, certificate și licențe. Acestea vor fi eliberate de autorități în conformitate cu domeniul de activitate al agentului economic.

Modificările operate astăzi de Guvern exclud dreptul autorităților de a respinge fără motiv cererea depusă de agentul economic. În cazul în care aceasta nu este completată corespunzător sau nu sunt anexate toate documentele stabilite de lege, autoritatea va anunţa solicitantul și va putea prelungi termenul de emitere a actului cu până la 30 de zile. În același timp, documentul stabilește o sancționare mai aspră pentru funcționarii care admit abuzuri în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Potrivit unor calcule provizorii, modificările aprobate ar permite că sectorul privat să economisească anual circa 43,6 milioane lei, iar sectorul public – 18,4 milioane de lei.

Documentul urmează să fie aprobat și de către Parlament.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md