Alarmant: Peste 50% dintre copiii planetei sunt expuși celor mai grave forme de exploatare prin muncă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În fiecare an, la data de 12 iunie, este marcată Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor. Instituită de Organizația Internațională a Muncii în anul 2002, această zi are scopul de a atrage atenția asupra dimensiunii acestui fenomen și asupra măsurilor care trebuie luate pentru a elimina această practică, se arată pe site-ul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății.

Copiii exploatați prin muncă nu merg la școală și au foarte puțin timp la dispoziție să se joace sau poate chiar deloc, iar mulți dintre ei nu primesc nici hrană sau îngrijire corespunzătoare, fiindu-le refuzat, practic, dreptul la copilărie.

Peste 50% dintre ei sunt expuși celor mai grave forme de exploatare prin muncă, cum ar fi medii periculoase, sclavia sau alte forme de muncă forțată, activități ilicite, cum ar fi traficul de droguri sau prostituția, dar și implicarea în conflicte armate, notează site-ul amintit anterior.

Încă de la fondarea sa, în anul 1919, Organizația Internațională a Muncii (OIM) și-a stabilit ca principal obiectiv abolirea exploatării prin muncă a copiilor. OIM a adoptat și supraveghează standardele de muncă ce includ conceptul de vârstă minimă de angajare sau de muncă.

În acest sens, Convenția nr. 138 prevede ca vârsta minimă de angajare să nu fie mai mică decât vârsta la care se încheie învățământul obligatoriu. Adoptarea Convenției nr. 182 din 1999 a consolidat acordul general cu privire la eliminarea exploatării prin muncă a copiilor.

Tema de anul acesta face apel la protejarea copiilor de exploatarea prin muncă, în zonele afectate de conflicte și de dezastre. La nivel mondial, peste 1,5 miliarde de oameni trăiesc în țări afectate de conflicte, violență și instabilitate, în jur de 200 de milioane fiind afectate de dezastre anual, dintre care o treime sunt copii. O mare parte dintre cei 168 de milioane de copii exploatați prin muncă trăiesc în astfel de zone.

Amintim că, potrivit unui raport global, în Republica Moldova peste 10 mii de locuitori, printre care și copii sunt supuși diferitor forme de sclavie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...