Noul şef al Oficiului Teritorial Ungheni, cercetat penal pentru luare de mită şi bănuit de somarea unei persoane să adere la PDM

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vicepreşedintele raionului Ungheni, Petru Gherasimov, responsabil de domeniile învăţământ, cultură, medicină şi atragerea investiţiilor, a fost numit astăzi în calitate de şef al Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului din teritoriu. Acesta este membru al PDM din 2009, fiind anterior cercetat penal şi demis pentru luare de mită. La fel, noul reprezentant al Guvernului Filip de la Ungheni ar fi somat o persoană să adere la Partidul Democrat în cazul în care doreşte să-şi păstreze funcţia pe care o deţinea.

După cum scrie publicaţia locală „Unghiul”, Petru Gherasimov s-a implicat în politică în anul 2009, devenind membru PDM. În acelaşi an, a devenit şeful Secţiei Evidenţă şi Înmatriculare a Transportului (SEÎT) şi, tot în acea perioadă, numele său a figurat într-un caz de luare de mită, după cum anunţa pe atunci Centrul Naţional Anticorupţie. Acesta susţinea că ulterior dânsul a dovedit că nu a fost vinovat: „Eu, ca responsabil în serviciu, am tras cu obrazul. Judecata a fost, eu nu am luat parte nici ca bănuit, nici ca martor. A fost o eroare. Cazul e încheiat şi am revenit în serviciu”.

În februarie 2014 a devenit şeful nodului de Cale Ferată Ungheni. „A fost o propunere pentru avansare. E un domeniu pe care îl cunosc foarte bine”, a punctat Gherasimov în august 2015, când a devenit vicepreşedinte al raionului Ungheni chiar dacă nu avea experienţă în administraţia publică.

Câteva luni mai târziu, în noiembrie 2015, numele preşedintelui raionului şi al vicepreşedintelui democrat au apărut într-un scandal legat de alegerea directorului spitalului raional Ungheni, scrie Moldova Curată. Fostul director al spitalului, Lidia Crăciun, membru PLDM, a acuzat-o pe preşedinta raionului, Ludmila Guzun, că în calitate de membru al comisiei de concurs, alături de ministra Sănătăţii Ruxanda Glavan, ar fi favorizat un candidat PDM la această funcţie.

Mandatul de şef de spital al Lidiei Crăciun a expirat în vara anului 2015. De atunci, spune ea, a fost sunată în repetate rânduri de vicepreşedintele raionului Petru Gherasimov, care i-a propus să adere la PDM dacă doreşte să rămână în funcţie. Ultima discuţie cu el a avut-o duminică, pe 1 noiembrie. „Mi-a zis: ”Matale trebuie să te gândeşti la concurs, iscăleşte o declaraţie că ieşi din PLDM”. I-am răspuns că am mers întotdeauna cu capul sus şi, chiar dacă nu voi obţine funcţia, voi merge aşa mai departe. Sunt lucruri mai importante. Nu cred că de dragul funcţiei trebuie să-ţi fie ruşine de tine”, spunea Lidia Crăciun în noiembrie 2015.

Vicepreşedintele raionului, Petru Gherasimov a negat că i-ar fi propus Lidiei Crăciun să adere la PDM. „Nu mă ocup eu cu presinguri ori cu alte nebunii”, a spus acesta, vădit deranjat.

Petru Gherasimov s-a născut pe 18 noiembrie 1982, în oraşul Nisporeni. La vârsta de 14 ani familia s-a mutat cu traiul în oraşul Ungheni. A studiat la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, pe care însă nu l-a absolvit. Diploma de absolvire a dobândit-o la o şcoală medie din oraşul Nisporeni.

Ulterior a devenit student la Universitatea Tehnică din Moldova (2000-2005), specialitatea inginer şi manager în transport internaţional.

După absolvirea universităţii, în anul 2005, s-a angajat în cadrul Inspectoratului (fostul Comisariat) de Poliţie Nisporeni, inspector poliţia criminală, unde a lucrat până în 2007. Paralel a studiat şi la facultatea juridică la ULIM  (2007-2012), specialitatea drept penal.

În perioada anilor 2007-2009 a fost încadrat într-o companie care se ocupa de exportarea fructelor.

Gherasimov


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...