Legea cu privire la veterani nu-i reprezintă! Voluntarii conflictului armat de pe Nistru solicită o lege specială

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Acum 25 de ani, şi-au părăsit locurile de muncă şi au mers voluntar la conflictul armat de pe Nistru, pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Un sfert de secol mai târziu, aceste persoane nu sunt recunoscute de nimeni. Voluntarii care au participat la războiul de pe Nistru cer o lege a voluntarilor. Asta pentru că, spun ei, Legea cu privire la veterani, în care printr-o paranteză sunt incluşi şi voluntarii, nu-i reprezintă.

„Noi nu avem nevoie de legea veteranilor. Ei au fost la război prin ordin. De 25 de ani le lămurim că noi suntem voluntari, de sine stătător am luat arma în mâini şi am mers la război, pentru a ne apăra Patria. Se spune că noi suntem cu veteranii la egalitate. Nu este aşa. La poliţişti, nu avem împotriva lor nimic, ei au fost la muncă. Noi nu am fost la muncă. Noi ne-am dus la război şi ne-au concediat de la întreprinderile la care lucram. Când au ieşit la pensie, au o pensie bună. Noi n-am mai avut unde să ne întoarcem la muncă”, a menţionat preşedintele Uniunii Voluntarilor de Război din Republica Moldova, Sergiu Caracai, în cadrul unei conferinţe de presă.

Voluntarii de război susţin că au scris în repetate rânduri Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova cu scopul de a le rezolva problema. De fiecare dată însă, răspunsul venea din partea Ministerului Apărării, iar conţinutul era acelaşi – că voluntarii „sunt la egal cu veteranii!”

Conferinţa de presă a fost susţinută în ajunul zilei de 19 iunie când voluntarii de război îi comememorează pe camarazii lor căzuţi la Bender în zilele de 19-21 iunie 1992, când voluntarii au contribuit la eliberarea poliţiştilor blocaţi de separatişti. Doar la 19 iunie 1992, potrivit voluntarilor, au căzut circa 300 de luptători voluntari ai conflictului de pe Nistru.

Aceştia solicită ca această zi să fie declarată oficial drept una de comemorare a voluntarilor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...