Cinci foşti membri ai Comitetului de creditare de la BEM, trimişi în judecată

Procuratura Anticorupţie a anunţat astăzi că a finalizat urmărirea penală şi a trimis în judecată al unsprezecelea dosar de acuzare a 5 foşti membri ai Comitetului de creditare dela Banca de Economii pentru încălcarea regulilor de creditare cu cauzarea instituţiei financiare a daunelor în proporţii deosebit de mari.

Din materialele acumulate de procurori în cadrul dosarului reiese că, în intervalul anilor 2010-2011 fostul preşedinte, în co-participare cu alţi patru membri ai Comitetului de Creditare al BEM, au acordat credite neperformante pentru patru firme în sumă de 197 milioane lei.

Deşi, potrivit legislaţiei, intervenţia Comitetului de Creditare se impunea şi acordarea creditelor urma a fi stopată cu recuperarea imediată a mijloacelor financiare acordate, inculpaţii nu au întreprins acţiuni în acest sens, prejudiciind instituţia bancară în proporţii deosebit de mari.

În total, Procuratura Anticorupţie a expediat în instanţa de judecată 11 cauze penale de învinuire a inculpaţilor de comiterea mai multor episoade de acordare a creditelor neperformante din sursele BEM. Actualmente, fostul preşedinte al Comitetului de Creditare al BEM se află în arest preventiv, iar complicii săi sunt cercetaţi în stare de libertate.

În scopul recuperării prejudiciului cauzat Băncii de Economii au fost aplicate mai multe sechestre, inclusiv asupra bunurilor ce aparţin cu drept de proprietate învinuiţilor.

Pentru comiterea infracţiunii respective legislaţia prevede amendă sau închisoare de pînă la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Urmărirea penală pe alte episoade ce vizează acordarea, în diferite perioade, a creditelor neperformante de către Banca de Economii este în desfăşurare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.