(FOTO) Imaginile NASA ale craterului Batagaika din Siberia scot la iveală un lucru extrem de îngrijorător

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deşi craterul care a început să apară odată cu topirea permafrostului Siberiei îngrijorează, are şi o latură pozitivă, cel puţin pentru paleontologi, care pot obţine fosile esenţiale pentru reconstituirea paleoecosistemului din Pleistocenul mediu, care conţinea printre altele şi mamuţi.

Craterul Batagaika a început să fie observat printr-o serie de imagini prin satelit din anul 1999 şi de atunci a avut o creştere însemnată, relatează Live Science.

Se găseşte în Republica Sakha din Rusia în taigaua estului Siberiei şi-a început creşterea treptată în anii ’80. De asemenea, conform unei prezentări a savanţilor la a treia conferinţă a Palaeo-Arctic Spatial and Temporal Gateways, primele semne ale craterului au apărut în anii ’70.

Pe măsură ce solul se surpa, a scos la iveală fosile care includ vegetaţie şi mamifere ale vieţii Pleistocenului (2,5 milioane – 11.700 de ani), inclusiv mult căutaţii mamuţi.

După cum reiese în înşiruirea celor trei fotografii de mai jos obţinute cu ajutorul sateliţilor Landsat 7 şi Landsat 8 ai NASA, craterul a avut o creştere treptată, iar cu timpul a ajuns la o formă alungită a cărei întindere depăşeşte un kilometru.

Credit: NASA

Denumirea generică a craterului este termocarst şi are în vedere procesul topirii permafrostului (cel puţin doi ani consecutivi cu temperaturi peste 0 grade Celsius).

Deşi acest fenomen indică un lucru îngrozitor, anume încălzirea globală, reprezintă şi „o mină de aur” pentru cercetători pentru bogăţia în fosile, reprezentând indicii ale ecosistemului din Pleistocen.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...