Igor Boțan, la protestul din fața Prlamentului: „Retrageţi proiectul de lege privind trecerea la sistemul mixt”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Analistul politic, Igor Boțan, declară de pe scena din fața Parlamentului, în cadrul mitingului organizat împotriva încercării de schimbare a sistemului electoral de vot în unul mixt că oamenii sunt nevoiți să iasă în stradă deoarece sunt mințiți și folosiți în scopuri personale de către partidele de la guvernare, care au identificat colacul de salvare, pentru a se menține la putere pentru următorii ani.

„Ne-am adunat pentru un scop precis, pentru apărarea dreptului liber și corect. Cerința noastră de bază este retragerea proiectului privind trecerea la sistemul electoral mixt. Cerința este bazată pe bun simț. Cei care promovează acest proiect spun că majoritatea cetățenilor doresc acest lucru. Admitem că este adevărat. Dar de 3 ani societatea își dorește alegeri anticipate, dorește schimbarea sistemului de guvernare în unul prezidențial sau semiprezidențial. De ce dorința cetățenilor este selectivă, la fel și justiția?”, a întrebat Boțan de pe scena din fața Legislativului.

Acesta că „răspunsul este la suprafață”, deoarece „dorința societății se invocă doar atunci când guvernării îi convine acest lucru”.

Totodată, analistul politic făcut referire la proiectul de lege privind modificarea sistemului de vot, amintind de Georgia și Ucraina, care au teritorii separatiste nerecunoscute, precum Transnistria. Astfel, este un pericol major de a adopta un asemenea proiect de lege și a oferi drept de vot pentru acest teritoriu.

În context, acesta a subliniat că cetățenii protestează nu doar pentru că sunt mințiți, ci și împotriva faptului cum aceste proiecte de lege au fost introduse pe ordinea de zi a Legislativului și ulterior votate în prima lectură.

„Noi protestăm nu doar pentru că suntem mințiți, ci și pentru modul în care proiectele au fost introduse pe agenda Parlamentului. Prin netransparență guvernanții își mențin stilul de a surprinde cetățenii, când își promovează interesele. Să nu uităm că schimbarea sisetmului electoral se face pentru a distorsiona voinței poporului, iată de ce cerințele noastre de a renunța la acest proiect de lege sunt absolut legitime”, a conchis analistul politic Igor Boțan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...