18:27:06 19.04.2024
Stiri

George Friedman (Stratfor): România prezintă şi un risc, şi un interes. Sunteţi importanţi în multe feluri

Reportaj 11.06.2017 10:30 Vizualizări2041 Autor: Ziarul National


George Friedman (Stratfor): România prezintă şi un risc, şi un interes. Sunteţi importanţi în multe feluri Sursa: ziare.com

Analistul geopolitic american George Friedman a afirmat, sâmbătă, că vizita preşedintelui României în Statele Unite reprezintă o confirmare a importanţei relaţiilor dintre cele două ţări, menţionând că Donald Trump, „care are întrebări serioase despre multe alte alianţe”, a vrut să arate că nu pune sub semnul întrebării relaţia cu România.

„Trebuie să se înţeleagă că era de aşteptat ca preşedintele Statelor Unite să vrea o întâlnire cu preşedintele României, ţară unde sunt trupe americane, consilieri, reprezentanţi ai SUA, asta este important. Cred că ceea ce s-a întâmplat nu e nimic nou, a fost pur şi simplu o confirmare a importanţei relaţiilor şi o garantare reciprocă de continuare a bunelor relaţii şi asta era important.

Era important pentru publicul american să îl vadă pe preşedintele României, să ştie cine este liderul ţării unde sunt desfăşurate trupe americane”, a spus Friedman, fondator al companiei americane de analiză geostrategică Stratfor, într-un interviu la TVR.

El a adăugat că România este importantă strategic în multe feluri.

„Statele Unite au dezvoltat o strategie în relaţia cu ruşii. Nu ne aşteptăm la un război cu Rusia, nu ne dorim un război. Nu atacăm Rusia, dar vrem să ne asigurăm că Europa este protejată şi pentru noi flancul estic este crucial. Două ţări sunt cruciale pentru acest flanc, una este Polonia şi cealaltă este, bineînţeles, România.

Iar România are o dublă semnificaţie. În primul rând, este în prima linie împotriva Rusiei, dar, totodată, are şi o relaţie geografică cu Turcia şi acea regiune este imprevizibilă. Deci sunteţi o ţară riverană Mării Negre, între Munţii Carpaţi, sunteţi o ţară balcanică, sunteţi importanţi strategic în multe feluri”, a explicat Friedman.

Analistul american a subliniat că Statele Unite au nevoie de aliaţi. „În acest moment, ne interesează Coreea, Orientul Mijlociu, Europa şi avem nevoie de aliaţi. Nu suntem siguri care ne sunt aliaţii în Europa, ştim ce stat aparţine cărei organizaţii, cine prezintă un interes şi cine prezintă un risc.

România este o ţară care prezintă şi un risc, şi un interes. De aceea, Statele Unite au ceva în comun cu România, ceva ce poate nu au în comun cu Portugalia, de exemplu, sau alte ţări. Aceasta este baza unei relaţii în desfăşurare, care se va dezvolta foarte puternic. Nu este vorba doar despre România, ci şi de Polonia, ţările baltice şi, sper eu, la un moment dat Ungaria”, a susţinut Friedman.

Potrivit acestuia, Statele Unite sunt foarte apropiate de România şi Polonia, faţă de restul Europei, şi această relaţie se va dezvolta prin creşterea prezenţei militare şi a cooperării care trebuie să fie discutate.

„Ceea ce s-a discutat la întâlnire au fost principiile relaţiei noastre. A fost esenţial să-i fie arătată poporului american importanța României pentru SUA, să i se spună poporului american că atunci când Guvernul trimite trupe în România este în baza unei legături de prietenie.

A fost, de asemenea, important să li se transmită românilor care au acceptat această relaţie că Statele Unite o iau în serios la cele mai înalte niveluri. (...) În cazul României, unde relaţia este una tânără, era important pentru noul preşedinte american, care are întrebări serioase despre multe alte alianţe, să confirme că nu pune sub semnul întrebării relaţia cu România”, a adăugat George Friedman.

El a subliniat că România trebuie să devină prosperă. „Mă uit la această regiune a voastră şi văd o zonă cu un imens potenţial intelectual, populaţia este educată, dornică să lucreze, sclipitoare în multe privinţe.

Ca american aş vrea să văd că ţara prosperă şi mi se pare că România are potenţialul de a prospera. Dar trebuie să creeze spaţiu pentru activităţile antreprenoriale ale cetăţenilor săi. Viitorul României este în mâinile României. Şi accentuez că acest lucru se traduce într-o alianţă strategică, o relaţie strategică. (...) România are acum o valoare imensă pentru Statele Unite şi asta are un potenţial imens pentru voi. Vă îndemn să va folosiţi, să exploataţi acest lucru”, a conchis Friedman.

Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său american Donald Trump s-au întâlnit, vineri, la Washington. Trump l-a întâmpinat pe Iohannis şi i-a urat „bun venit unui adevărat aliat”. Totodată, la începutul discuţiilor dintre cei doi din Biroul Oval, Trump a menţionat şi „parteneriatul măreţ” dintre România şi SUA.

Cei doi au susţinut apoi o conferinţă de presă comună, în Grădina Trandafirilor de la Casa Albă, în care Trump a aplaudat curajul lui Iohannis în lupta anticorupţie, a anunţat că Statele Unite îl susţin oficial în această luptă şi că au încredere că şeful statului român o va câştiga.

Întrebat şi dacă investitorii americani sunt afectaţi de corupţia din România, Trump a spus că sunt tot mai mulţi care aleg ţara noastră ca destinaţie pentru afaceri, astfel că progresele sunt evidente în acest domeniu. „Ştim tot ce se întâmplă în România”, a ţinut să sublinieze Trump.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md