Alegeri parlamentare în Franța: Aproximativ 47 de milioane de francezi sunt aşteptaţi să voteze

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aproximativ 47 milioane de francezi din totalul de peste 66 de milioane pot să voteze, duminică, în primul tur al alegerilor parlamentare la care participă 7.882 de candidaţi, iar urnele de vot vor fi deschise între orele locale 08.00 şi 20.00 (09.00-21.00, ora Moldovei), informează Mediafax.

Parlamentul francez este bicameral, fiind format din Adunarea Naţională (camera inferioară), cu 577 de membri, şi Senat (camera superioară), cu 348 membri.

Mandatul deputaţilor are o durată de cinci ani, iar cel al senatorilor de şase ani. Senatul reprezintă colectivităţile teritoriale ale Republicii, precum şi cetăţenii francezi rezidenţi în alte ţări.

Deputaţii din Adunarea Naţională sunt aleşi prin sistem electoral majoritar uninominal în două tururi de scrutin, alegerile desfăşurându-se în cele 577 de circumscripţii electorale din Franţa.

Senatorii sunt aleşi de către un colegiu electoral format din peste 145.000 de persoane: deputaţi, consilieri regionali sau generali, delegaţiile consiliilor locale, membri ai Consiliului Superior al francezilor din străinătate.

Pentru alegerile legislative din Franţa, partidele sunt obligate să prezinte liste în care femeile reprezintă 50% din numărul total de candidaţi. Vârsta medie a unui candidatului este de 48,5 ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...