Democrația nu se fură: Moldovenii sunt îndemnaţi să iasă astăzi la protest în faţa Parlamentului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un protest de amploare este planificat pentru astăzi, începând cu ora 12:00, în fața Parlamentului. Oamenii se vor aduna să manifeste pentru retragerea votului mixt din Parlament.

Duminică, societatea civilă organizează un protest paşnic faţă de încercarea puterii de a schimba sistemul electoral de vot în unul mixt. Organizatorii anticipează un număr mare de participanţi. Până acum mai multe formaţiuni politice de opoziţie şi-au anunţat intenţia de a participa la manifestaţie, însă, fără a susţine discursuri pe scenă.

Ziarul de Gardă scria anterior că, acțiuni de protest în această duminică organizează nu doar cei care se pronunță împotriva schimbării sistemului electoral, dar, se pare, și Partidul Democrat din Moldova (PDM).

Citește și: Ziarul de Gardă: PDM pregătește un anti-protest? „Noi, angajații, suntem datori să ne ducem”

Un locuitor dintr-un sat al raionului Rezina a spus că edilul din localitate, care este membru al PDM, a anunțat angajații primăriei că trebuie să participe duminică la un protest inițiat de partid. Sursa ZdG a precizat că sâmbătă ar fi avut loc o ședință a edililor democrați din raion, iar exact după aceasta, primarul a început să mobilizeze oamenii, precizând că ar urma să adune 20 de persoane.

Reporterul Ziarului de Gardă a încercat să verifice această informație și a telefonat la mai multe primării din țară conduse de democrați. Sub pretextul că ar fi un angajat al primăriei din satul vecin care ar cunoaște despre organizarea unei acțiuni de protest de către PDM, reporterul a apelat la sediile autorităților publice locale.

Apelată, o angajată a primăriei satului Cinișeuți, Rezina, a spus că primara, Mariana Corcevoi, ar fi fost chemată de către președinta organizației teritoriale PDM pentru discuții, iar după, nu le-a spus decât că ar urma să aibă loc un protest, dar că detaliile le va comunica mai târziu.

Angajata a precizat că primara ar fi vorbit despre o deplasare a persoanelor, nu la Chișinău, dar în or. Ialoveni. (mai multe detalii aici).

Citește și: (FOTO) „Circulară” MAI în ajunul protestului din 11 iunie. Polițiștii au sarcina de a stopa toate automobilele din listă

În ajunul protestului societății civile la care și-au declarat participarea și câteva formațiuni politice de opoziție, Ministerul Afacerilor Interne ar fi expediat inspectoratelor raionale o „circulară” cu numerele de înmatriculare ale automobilelor activiștilor raionali ai „Partidului Nostru”, fiind dată comanda de a nu permite acestora deplasarea spre Chișinău. Cel puțin asta susține vicepreședintele formațiunii Nicolae Țipovici prezentând și o listă în acest sens pe care ar fi primit-o de la unii polițiști.

Citește și: Susținere din partea Bucureștiului: USR se solidarizează cu cetățenii care protestează împotriva modificării sistemului electoral

Partidul Uniunea Salvați România își manifestă solidaritatea și susținerea față de cetățenii Republicii Moldova care protestează împotriva modificării sistemului electoral în unul mixt.

De menționat că astăzi, începând cu ora 11.00, va fi suspendat traficul rutier pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, în perimetrul străzilor Maria Cebotari – Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, în legătură cu organizarea unei întruniri în scuarul Parlamentului Republicii Moldova.

În context, circulaţia autobuzelor şi troleibuzelor va fi redirecţionată pe str. Bucureşti, informează Primăria municipiului Chișinău.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...