01:34:48 24.04.2024
Stiri

Anunțat în CĂUTARE? Un executor judecătoresc din R. Moldova, implicat în spălările de bani din Federația Rusă, CONDAMNAT la închisoare

Anticorupție 10.06.2017 15:30 Vizualizări5259 Autor: Ziarul National
Anunțat în CĂUTARE? Un executor judecătoresc din R. Moldova, implicat în spălările de bani din Federația Rusă, CONDAMNAT la închisoare


Un executor judecătoresc din R. Moldova, implicat în schema spălărilor de bani din Federația Rusă prin intermediul unei bănci din R. Moldova, în baza unor decizii de ilegale de judecată, a fost condamnat de Curtea de Apel la cinci ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de 10 ani.

Anterior, același judecător scăpase de pedeapsă, fiind achitat de Judecătoria Buiucani.

Procuratura Generală nu indică numele executorului judecătoresc condamnat, dar din descrierea cazului e clar că este vorba de Svetlana Mocanu, cea anunțată în căutare internațională în luna februarie curent. Dosarul pe numele acesteia fusese trimis în judecată încă în anul 2014.



Potrivit procurorilor, activând în circumscripţia camerei teritoriale a executorilor judecătoreşti Centru, inculpata a executat ilegal, prin abuz de serviciu, ordonanţele emise de Judecătoriile sectoarelor Centru, Ciocana, Râşcani, Buiucani, Botanica ale capitalei, Judecătoriile raioanelor Comrat, Căuşeni, Drochia, Ungheni, Teleneşti, precum şi Judecătoria Economică de Circumscripţie, inclusiv prin falsificarea ordonanţelor.

„În intervalul martie 2011 – ianuarie 2014, în lipsa împuternicirilor, executorul judecătoresc a acceptat cereri privind intentarea unor proceduri de executare ilegale de la persoane neîmputernicite în modul corespunzător, intentând mai bine de 40 de proceduri de executare, inclusiv în privinţa unor debitori nerezidenţi ai Republicii Moldova, precum şi care îşi au sediul în afara circumscripţiei camerei teritoriale Centru. În lipsa informării debitorilor nerezidenţi, fără a expedia scrisori recomandate cu aviz de primire, în lipsa asigurării transmiterii textului cuprins în act şi confirmarea primirii lui, precum şi fără publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a actului ce urma a fi comunicat, executorul judecătoresc a purces la efectuarea acţiunilor de executare silită”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

În aceeaşi perioadă, prin intermediul filialei Centru a băncii „Moldinconbank” din Chişinău, instituţie financiară a cărui acţionar majoritar este Veaceslav Platon, condamnata Svetlana Mocanu a dispus încasarea mijloacelor băneşti în mărime de 211 054 905 216,5 lei de la conturile corespondente ale băncilor din Federaţia Rusă în favoarea creditorilor nerezidenţi.

Decizia Curţii de Apel este definitivă şi executorie, însă poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiţie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md