Mafia anabolizantelor: Replici contradictorii și intimidări privind schema de contrabandă prin „Poșta Moldovei”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deputatul PLDM, Grigore Cobzac, susţine că schemele de contrabandă cu anabolizante prin intermediul Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei” există de mai mulţi ani şi sunt protejate de către guvernare. Pe de altă parte, deputatul PDM, Anatolie Zagorodnîi, infirmă acuzaţiile referitoare la scheme și spune că este vorba de anumite abateri. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni la Pro TV.

Grigore Cobzac, care a condus comisia de anchetă a Parlamentului privind contrabanda cu anabolizante, a declarat că atât deputați, cât şi miniştri din actualul Guvern au încercat să împiedice ancheta şi să intimideze martorii.

„Vreau ca toţi cei implicaţi în contrabanda cu anabolizante, atât în trecut, cât şi în prezent, să fie atraşi la răspundere conform legii. Am transmis dosarul în Procuratură, dar până acum nicio mişcare”, a declarat liberal-democratul.

Potrivit jurnalistei care a investigat cazul, Mariana Rață, schema există de prin 2004 și aceasta a funcționat în toate guvernările.

Sergiu Cebotari, fost şef-adjunct la „Poşta Moldovei”, a declarat că a sesizat organele de drept despre schemele de contrabandă cu anabolizante, însă a ajuns să fie persecutat de către acestea.

„La noi în Moldova este o justiție capturată. Chiar dacă am spus de multe ori, nici un organ de control nu s-a sesizat. La dirijarea și coordonarea lucrurilor ce ține de contrabandă cu anabolizante sunt implicați oameni precum Sergiu Năstase și alții care sunt afiliați PD-ului și monitoarizați de sus, persoane din anturajul lui Plahotniuc. În Parlament nu se permite să se discute despre toate acestea. Eu dețin probe, dar nu le pot prezenta, atât timp cât organele responsabile nu-și fac meseria”, specifică Sergiu Cebotari.

Deputatul Anatolie Zagorodnîi, care a făcut parte din comisia condusă de Grigore Cobzac, a declarat că jumătate din membrii comisiei au semnat raportul de bază prin care se constată nereguli de la regulamentele în vigoare,dar nu este vorba de anumite scheme de contrabandă. El este de părerea că toate aceste acuzații ar fi niște insinuări pentru a-l discredita pe premierul Pavel Filip în favoarea Maiei Sandu.

Amintim că de 4 ori, majoritatea parlamentară a refuzat examinarea în ședința plenară raportul cu privire activitatea Comisiei de anchetă privind transportarea anabolizantelor prin intermediul „Poștei Moldovei”.

Potrivit unei investigații de presă a portalului anticorupție.md, în schemă sunt implicați și doi miniștri. Este vorba de ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, și ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor Vasile Botnari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...